Het schrijven ligt momenteel op een laag pitje.
Het hoofdthema is overgewicht. Onderwerpen die aan bot komen zijn de energiebalans, verzadiging, eetlust, oorzaken, gevolgen en behandeling van overgewicht en de invloed van voeding daarbij.
Het hoeft natuurlijk ook niet over een half jaar af te zijn! Neem je tijd. Voeg zo nu en dan iets toe en kom over een paar jaar met een top boek.
Ik denk dat het onderwerp "overgewicht" wel toe is aan een boek met een goede onderbouwing. Op een paar boeken na (Willet, Katan) is er zo'n grote hoeveelheid ononderbouwde meuk op de markt!
Gezien het feit dat deze meuk wel verkoopt, blijkt wel weer dat presentatie belangrijker is dan informatie.
Probeer hier rekening mee te houden door de tekst op je boek hierop aan te passen. Eigenlijk houd ik niet van schreeuwerige koppen over zgn. causale verbanden, maar ik ben bang dat je hier niet aan ontkomt. Het lijkt me belangrijk dat het boek aanspreekt en met voorzichtig geformuleerde teksten op je cover kom je dan nergens. In het boek zèlf kun je gevonden relaties tussen voeding en gezondheid natuurlijk wèl op een eerlijke en objectieve manier formuleren.
Een voorwaarde is wel dat er onderzoeken van goede kwaliteit aanwezig zijn (RCT, review, meta-analyse). De informatie moet namelijk wel relevant zijn. En wanneer er tegenstrijdige resultaten worden gevonden zal dit ook terug te vinden zijn in mijn conclusie.
Ik had niet anders verwacht.
Dat is voor mij ook een voorwaarde. Zowel voor de lezer als voor mij is dat gemakkelijker. Het onderwerp overgewicht is erg breed waarbij informatie door elkaar kan gaan lopen. Dit wil ik voorkomen door structuur aan te brengen en informatie af te bakenen. Zo wil ik diepgang en duidelijkheid creeeren.
En op het einde van ieder hoofdstuk misschien een alinea met een korte samenvatting/conclusie?
Toch wil ik proberen dat mijn boek zich daarin onderscheid van de rest. Dus niet de informatie beperken tot bijvoorbeeld: de 'appel-vorm' is ongezonder dan de 'peer-vorm', maar de lezer hand in hand meenemen waarom buikvet grotere gezondheidsnadelen kent dan het vet op heupen en billen en de bruikbaarheid van de BMI of het meten van de middelomtrek.
Ik denk ook wel dat mensen geen zin meer hebben in simplistische benaderingen, maar concreet willen weten wat overgewicht voor gevolgen heeft. Een duidelijk overzicht van gezondheidsnadelen bij verschillenden BMI-waarden is wel een toevoeging aan de huidige informatie.
Mensen zijn vaak banger voor kanker dan CVD. Wanneer ze zien dat de kans op een x-tal vormen van kanker stijgt bij overgewicht/obesitas, zullen ze misschien eerder geneigd zijn hier aan te gaan werken.
Dat is zeker een goed en interessant boek.
Ik wil de onderwerpen echter iets verder uitdiepen. Misschien is het daardoor voor een kleiner publiek aantrekkelijk, maar het is wel mijn visie op hoe ik mijn boek wil schrijven.
Verdere verdieping is denk ik wel gewenst. Ook door het grote publiek.
En gezien het feit dat jij je gaat beperken tot overgewicht, denk ik dat je hier veel ruimte voor kunt maken in je boek.
Wat ik zelf belangrijk vind: Geef mensen concrete handvaten om mee te werken. Kom niet te veel met informatie als "eiwit is goed voor dit of dat", maar geef ze praktische informatie als "melk/kip doet dit of dat".
Met simpele informatie bereik je een groter publiek, en hoeven mensen niet zelf informatie te gaan vertalen naar praktische veranderingen in hun leven.