Verhoogt matige consumptie van alcohol het risico op kanker? Wetenschappers goochelen met cijfertjes.
Resultaten van een zeer grote Europese onderzoeksgroep laten zien dat zowel matige als hoge consumptie van alcohol het risico op kanker verhogen. Indien je echter kijkt naar een andere publicatie over deze zelfde onderzoeksgroep, zie je dat de conclusie niet terecht is: Matige consumptie van alcohol verlaagde het risico op kanker zelfs minimaal. Resultaten van andere onderzoeksgroepen laten ook consistent zien dat matige consumptie van alcohol (≤ 2 glazen/dag voor mannen en ≤ 1 glas/dag voor vrouwen) geen verhoogd risico op kanker geeft. Net als stoppen met het gebruik van aspirine (zie tabel: http://eurheartj.oxfordjournals.org/con ... nsion.html ), lijkt het erop dat ook stoppen met het gebruik van alcohol de kans op chronische ziekten zou kunnen verhogen. Advies om te stoppen met het gebruik van alcohol zou daarom wel eens niet de effecten kunnen geven die men verwacht/hoopt.
BRON: http://voedingengezondheid.com/alcohol-kanker.html
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Geen effect matige alcohol consumptie op risico op kanker.
Re: Geen effect matige alcohol consumptie op risico op kanker.
Ik heb twee buren, die allebei arts (in ruste) zijn. Bevelen twee glazen rode wijn per dag, na het avondeten aan; goed voor hart & bloedvaten (doodsoorzaak nr 1). En met warm weer 's middag's al een paar biertjes.
Zolang je er niet bij rookt, is er niets aan de hand met drank.
Zolang je er niet bij rookt, is er niets aan de hand met drank.
Re: Geen effect matige alcohol consumptie op risico op kanker.
Interessant, maar in hoeverre is er gekeken naar afzonderlijke kankersoorten? Door naar kankerincidentie in zijn algemeen te kijken kan een effect op bijvoorbeeld keelkanker onopgemerkt blijven.isdatzo schreef:Indien je echter kijkt naar een andere publicatie over deze zelfde onderzoeksgroep, zie je dat de conclusie niet terecht is: Matige consumptie van alcohol verlaagde het risico op kanker zelfs minimaal.