Isabel: ik eet af en toe KH-arm brood en ook doodgewone vezelrijke crackers van een bekend merk zonder probleem. Aangezien echter mijn nuchtere glucose ook altijd te hoog was, en nu gedaald tot normaal niveau, en mijn cholesterol iets te hoog was, maar inmiddels gedaald tot wat 'de heren doktoren' een mooi niveau vinden, denk ik niet dat het aan de gluten lag bij mij.
Ik vermijd gewoon alle kant-en-klaar voedsel en eet heel veel groente. Dat is geen kwestie van 'volhouden' dat is gewoon mijn eetpatroon omgooien naar een patroon waar mijn lijf zich het beste bij voelt.
Ik denk dat ik per dag rond de 40 gram KH zit.
Toen ik begon heb ik me ook suf gelezen aan allerlei literatuur. Daar ben ik mee opgehouden want hoewel ik het allemaal heel interessant vind, heb ik die informatie niet meer echt nodig. Natuurlijk lees ik af en toe nog wel wat hoor anders was ik hier niet terecht gekomen. En 'De cholesterol mythe' heb ik uiteraard ook. Maar ik ben geen 'zieltjeswinner'; ik moet nog wel eens uitleggen waarom ik eet zoals ik eet maar ik zal nooit iemand proberen te overtuigen dat hij/zij dat ook moet gaan doen.
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Geen effect verzadigd vet op hart- en vaatziekten!
Re: Geen effect verzadigd vet op hart- en vaatziekten!
Volgens mij is jouw eetpatroon nu, niet veel anders dan wat het Voedingscentrum promoot. Als ze echt het reclamebureau van Unilever zouden zijn dan zouden ze vooral kant-en-klaar en halffabrikaten aanraden. En dat doen ze niet. Dus ik weet niet waar jouw frustratie met het Voedingscentrum vandaan komt....Miepje1 schreef:Sinds ik NIET meer eet:
- 'light' produkten;
- kant-en-klaar produkten;
- margarine in welke vorm dan ook;
- tarwe, rijst, aardappels
- bananen en appels
maar WEL eet:
- heel veel verse groente;
- vers vlees, ja ook rood vlees!, kip, vis, eitjes (in de roomboter of olijfolie of kokosvet);
- af en toe een kh-arme cracker;
- af en toe kwark
- af en toe aardbeien
ben ik 16 kilo lichter... is mijn nuchtere glucosegehalte gedaald van 7,5 naar 5,8... heb ik geen buikpijn meer (heb ik 15 jaar gehad)... voel ik me 10 jaar jonger!
Dat hele Voedingscentrum is een reclamebureau voor Unilever, met al z'n enge produkten waar niemand op zit te wachten.
De meeste kant-en-klaar producten zitten vol met suiker, dus niet zo gek dat je zoveel afvalt als je die zooi niet meer eet.
Re: Geen effect verzadigd vet op hart- en vaatziekten!
Het Voedingscentrum promoot melk, fruit, brood, margarine. Dingen die ik dus niet eet.
Ik eet roomboter, olijfolie, kokosolie.
Ik word ziek van melk en veel soorten fruit.
Brood moet ik helemaal niet doen; gegarandeerd pijn, opgeblazen gevoel.
Als ik naar de recepten van het Voedingscentrum kijk zie ik veel te veel KH's voor mijn eetpatroon.
Kijk, het begint hier ook al. Ik moet me 'verdedigen' voor mijn keuze. Ik begrijp niet dat mensen die leven op witbrood, cola en kant-en-klaar eten dat nooit hoeven.
Discussie wat mij betreft gesloten, ik zal niet meer reageren.
Jammer.
Ik eet roomboter, olijfolie, kokosolie.
Ik word ziek van melk en veel soorten fruit.
Brood moet ik helemaal niet doen; gegarandeerd pijn, opgeblazen gevoel.
Als ik naar de recepten van het Voedingscentrum kijk zie ik veel te veel KH's voor mijn eetpatroon.
Kijk, het begint hier ook al. Ik moet me 'verdedigen' voor mijn keuze. Ik begrijp niet dat mensen die leven op witbrood, cola en kant-en-klaar eten dat nooit hoeven.
Discussie wat mij betreft gesloten, ik zal niet meer reageren.
Jammer.
Re: Geen effect verzadigd vet op hart- en vaatziekten!
Als jij hier jouw dieet komt melden, dan mag je daar respons op verwachten.Miepje1 schreef:Kijk, het begint hier ook al. Ik moet me 'verdedigen' voor mijn keuze. Ik begrijp niet dat mensen die leven op witbrood, cola en kant-en-klaar eten dat nooit hoeven.
Maar ga alsjeblieft niet liegen, want mensen die leven op witbrood, cola en kant-en-klaar eten moeten zich wel degelijk verdedigen voor hun zeer ongezonde voedingspatroon.
Re: Geen effect verzadigd vet op hart- en vaatziekten!
Een interessante discussie in het BJN (Britisch Journal of Nutrition) naar aanleiding van het volgende artikel:
Pedersen et al.:
http://journals.cambridge.org/action/di ... 451100506X
Een aantal wetenschappers schrijven daar dat verzadigde vetten wel degelijk het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Als reactie daarop heeft Robert Hoenselaar een "letter" ingestuurd:
The importance of reducing SFA intake to limit CHD risk.
http://journals.cambridge.org/action/di ... id=8479185
Pedersen et al reageerde hierop:
Response to Hoenselaar from Pedersen et al.
http://journals.cambridge.org/action/di ... 4511006593
Waar vervolgens Robert Hoenselaar weer op is ingegaan:
Further respons from Hoenselaar.
http://journals.cambridge.org/action/di ... id=8503668
Uit deze discussie blijkt dat er geen bewijs is dat het beperken van de inname van verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten verlaagd. Jammer dat deze discussie onder een kleine groep wetenschappers wordt gevoerd en het grote publiek nauwelijks bereikt.
Voor een samenvatting zie:
http://voedingengezondheid.com/Robert-H ... ekten.html
http://voedingengezondheid.com/Negatiev ... ekten.html
Pedersen et al.:
http://journals.cambridge.org/action/di ... 451100506X
Een aantal wetenschappers schrijven daar dat verzadigde vetten wel degelijk het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Als reactie daarop heeft Robert Hoenselaar een "letter" ingestuurd:
The importance of reducing SFA intake to limit CHD risk.
http://journals.cambridge.org/action/di ... id=8479185
Pedersen et al reageerde hierop:
Response to Hoenselaar from Pedersen et al.
http://journals.cambridge.org/action/di ... 4511006593
Waar vervolgens Robert Hoenselaar weer op is ingegaan:
Further respons from Hoenselaar.
http://journals.cambridge.org/action/di ... id=8503668
Uit deze discussie blijkt dat er geen bewijs is dat het beperken van de inname van verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten verlaagd. Jammer dat deze discussie onder een kleine groep wetenschappers wordt gevoerd en het grote publiek nauwelijks bereikt.
Voor een samenvatting zie:
http://voedingengezondheid.com/Robert-H ... ekten.html
http://voedingengezondheid.com/Negatiev ... ekten.html