In de media, waaronder het internet, wordt High Fructose Corn syrop (HFCS) vaak in verband gebracht met overgewicht.
Een argument dat vaak gebruikt wordt is dat gelijktijdig met de toename van HFCS in voedingsmiddelen, ook het aantal mensen met overgewicht is gestegen.
Wat is HFCS nu eigenlijk?
Eerst een kort overzicht van de soorten koolhydraten. Alle verteerbare koolhydraten zijn opgebouwd uit één of meerdere monosachariden (glucose, fructose, galactose). Wanneer een koolhydraat bestaat uit twee monosachariden spreekt men van een disachariden. Het samenvoegen van glucose en fructose geeft sacharose, het bekende kristalsuiker. Glucose en galactose samen geeft het melksuiker lactose en twee glucosemoleculen geeft maltose.
Meerdere monosachariden heten oligosachariden en een hele lange reeks glucosemoleculen achter elkaar staat bekend als zetmeel.
Kristalsuiker bestaat dus uit glucose en fructose waarvan fructose verantwoordelijk is voor de zoete smaak. Om niet afhankelijk te zijn van de suikerindustrie is er gezocht naar een andere manier om tafelsuiker te krijgen. Dit is gelukt door uit mais glucose te maken waarna dit omgezet kan worden in 50% glucose en 50% fructose. Een aangename bijkomstigheid is dat het ook goedkoper is. De naam hiervan: HFCS, een vloeibare zoetstof.
Wanneer iemand meer eet dan dat hij verbruikt neemt het lichaamsgewicht toe. Dit geldt voor alle voedingsmiddelen die calorieën bevatten dus ook voor de gewone kristalsuiker en voor HFCS. De vraag is nu of HFCS daadwerkelijk zoveel verschilt van de gewone kristalsuiker en daardoor verantwoordelijk is voor het ontstaan van overgewicht?
Er is een vaak terugkomend onderzoek van dr. Bray en collega’s die dat aangeeft en waarmee de HFCS discussie op gang kwam:
Because insulin and leptin act as key afferent signals in the regulation of food intake and body weight, this suggests that dietary fructose may contributeto increased energy intake and weight gain. Furthermore, calorically sweetened beverages may enhance caloric overconsumption. Thus, the increase in consumption of HFCS has a temporal relation to the epidemic of obesity, and the overconsumption of HFCS in calorically sweetened beverages may play a role in the epidemic of obesity.
Am J Clin Nutr. 2004 Apr;79(4):537-43. Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity. Bray GA, Nielsen SJ, Popkin BM.
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/79/4/537
Op dat artikel uit 2004 is ook een commentaar verschenen. Het komt erop neer dat het onderzoek een correlatie beschrijft in plaats van een causale relatie. Zowel kristalsuiker als HFCS kunnen bijdragen aan het ontstaan van overgewicht, maar er is onvoldoende bewijs om met de vinger naar specifiek HFCS te wijzen. Dr. Bray en collega’s eindigen hun artikel ook met het advies om HFCS te vervangen door calorie-arme zoetstoffen. Maar dat advies zou ook gegeven kunnen worden aan de gewone kristalsuiker.
Bray et al are correct that fructose consumption has increased, that increased consumption of caloric soft drinks has helped to fuel the obesity epidemic, that glucose and fructose are metabolized differently and have different effects on hormones involved in the regulation of body weight, and, therefore, that consumers would be better off consuming diet soft drinks. But in pointing a special finger of blame at high-fructose cornsyrup (HFCS), the authors conflate correlation with causation. Soft drinks most likely would have contributed just as much to overweight and obesity even if they were still sweetened with sucrose.
Am J Clin Nutr. 2004 Oct;80(4):1081; author reply 1081-2. High-fructose corn syrup and the obesity epidemic. Jacobson MF
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/4/1081
Recenter onderzoek (Ook uitgevoerd door financieel belanghebbende) laat ook geen causaal verband zien dat sterker is dan dat van kristalsuiker.
In particular, I evaluate the strength of the popular hypothesis that HFCS is uniquely responsible for obesity. Although examples of pure fructose causing metabolic upset at high concentrations abound, especially when fed as the sole carbohydrate source, there is no evidence that the common fructose-glucose sweeteners do the same. Thus, studies using extreme carbohydrate diets may be useful for probing biochemical pathways, but they have no relevance to the human diet or to current consumption. I conclude that the HFCS-obesity hypothesis is supported neither in the United States nor worldwide.
Am J Clin Nutr. 2008 Dec;88(6):1716S-1721S. Straight talk about high-fructose corn syrup: what it is and what it ain't. White JS
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/88/6/1716S
Based on the currently available evidence, the expert panel concluded that HFCS does not appear to contribute to overweight and obesity any differently than do other energy sources. Research recommendations were made to improve our understanding of the association of HFCS and weight gain.
Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(6):561-82. A critical examination of the evidence relating high fructose corn syrup and weight gain. Forshee RA, Storey ML, Allison DB, Glinsmann WH, Hein GL, Lineback DR, Miller SA, Nicklas TA, Weaver GA, White JS.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17653981
However, when HFCS is compared with sucrose, the more commonly consumed sweetener, such differences are not apparent, and appetite and energy intake do not differ in the short-term. Longer-term studies on connections between HFCS, potential mechanisms, and body weight have not been conducted.
Am J Clin Nutr. 2008 Dec;88(6):1738S-1744S. High-fructose corn syrup, energy intake, and appetite regulation. Melanson KJ, Angelopoulos TJ, Nguyen V, Zukley L, Lowndes J, Rippe JM.
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/88/6/1738S
There has also been much concern that consumption of free fructose, as provided in high fructose corn syrup, may cause more adverse effects than consumption of fructose consumed with sucrose. There is, however, no direct evidence for more serious metabolic consequences of high fructose corn syrup versus sucrose consumption.
Physiol Rev. 2010 Jan;90(1):23-46.Metabolic effects of fructose and the worldwide increase in obesity. Tappy L, Lê KA
http://physrev.physiology.org/cgi/conte ... ct/90/1/23
There was no evidence that commercial cola beverages sweetened with either sucrose or HFCS have significantly different effects on hunger, satiety, or short-term energy intakes.
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 86, No. 1, 116-123, July 2007. Sugars and satiety: does the type of sweetener make a difference? Pablo Monsivais, Martine M Perrigue and Adam Drewnowski
http://www.ajcn.org/cgi/reprint/86/1/11 ... bac88adc11
Energy balance consequences of HFCS-sweetened soft drinks are not different from those of other isoenergetic drinks, eg, a sucrose-drink or milk.
Am J Clin Nutr. 2007 Dec;86(6):1586-94. No differences in satiety or energy intake after high-fructose corn syrup, sucrose, or milk preloads. Soenen S, Westerterp-Plantenga MS.
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/86/6/1586
While consumption of sucrose compared with HFCS-sweetened beverages induced a small increase in the 24-h insulin AUC in 34 subjects, the effects of sucrose and HFCS on 24-h circulating glucose, leptin, and ghrelin concentrations were not otherwise different. Thus, it appears that sucrose and HFCS do not have substantially different short-term effects on endocrine signals involved in body-weight regulation. Consumption of HFCS beverages also did not increase postprandial TG levels to a greater extent than those observed during consumption of sucrose-sweetened beverages.
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 87, No. 5, 1194-1203, May 2008 Twenty-four-hour endocrine and metabolic profiles following consumption of high-fructose corn syrup-, sucrose-, fructose-, and glucose-sweetened beverages with meals1,2,3 Kimber L Stanhope, Steven C Griffen, Brandi R Bair, Michael M Swarbrick, Nancy L Keim and Peter J Havel
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/5/1194
Conclusie
Dat HFCS geen belangrijke verschillen laat zien met kristalsuiker wil niet zeggen dat het daarmee ‘gezond’ is. Wat dat betreft kunnen de onderzoeken misleidend overkomen. Wellicht dat frisdrankfabrikanten daarom dergelijk onderzoek financieren. Een afwezigheid van een verschil zegt nog niets over de werkelijke eigenschappen. Kristalsuiker is, net als HFCS, een vorm van loze calorieën die de glucose- en insulinespiegel laat schommelen en de trek in koolhydraten doet toenemen. Zowel kristalsuiker als HFCS hebben zo hun bijdrage aan het ontstaan van overgewicht.
Beide dienen naar mijn mening dan ook zoveel mogelijk beperkt te worden. Maar het lijkt niet zo te zijn dat HFCS zoveel slechter is dan kristalsuiker.
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Is fructose- glucosestroop slechter dan gewone tafelsuiker?
Re: Is fructose- glucosestroop slechter dan gewone tafelsuiker?
Ieder lichaam reageerde anders op elke voeding dus voor iedereen het goede antwoord kan niet.
Zoetstoffen hebben ook bijwerkingen dus als je te slank wilt blijven is ook een risico.
Zoetstoffen hebben ook bijwerkingen dus als je te slank wilt blijven is ook een risico.
Re: Is fructose- glucosestroop slechter dan gewone tafelsuiker?
Voor ieder individu precies de werking van iedere voedingsstof onderzoeken is onmogelijk en kent ook zijn nadelen. Wanneer bij een bepaalde voedingsstof de ene keer effect A optreedt wil dat niet zeggen dat een andere keer bij dezelfde persoon ook weer effect A optreedt. Er is dan sprake van intra-individuele variatie.Ieder lichaam reageerde anders op elke voeding dus voor iedereen het goede antwoord kan niet.
Wat rest ons dan om na te gaan wat de gezondheidseffecten zijn van onder andere voedingsmiddelen? Goed opgezet onderzoek met een groot aantal deelnemers kan ons waardevolle informatie gegeven. Dit wordt nog eens versterkt wanneer dergelijke onderzoeken dezelfde resultaten reproduceren. Op basis hiervan kunnen voedingsaanbevelingen worden gemaakt.
Zo weten we dat het eten van veel rood vlees de kans op darmkanker en transvetzuren de kans op hart/ en vaatziekten vergroot. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen die veel rood vlees eet darmkanker krijgt en dat iedereen die transvetzuren eet komt te overlijden aan een hartaandoening.
De media en enkele onderzoeken geven aan dat HFCS gevaarlijker is voor de gezondheid dan kristalsuiker. Volgens bovengenoemde opzet kan dat echter niet geconcludeerd worden. Dat wil zeggen, de genoemde gevaren worden niet bevestigd. Dat wilde ik duidelijk maken met mijn inbreng.
Dat er inter-indiviuele verschillen bestaan is nooit uit te sluiten, maar lijkt mij niet iets om rekening mee te houden wat betreft de advisering over HFCS. Of zie jij dat anders stofzuigertje?
Zolang men onder de opgestelde ADI blijft van iedere zoetstof (ik neem aan dat je kunstmatige zoetstoffen bedoeld) zijn de bijwerkingen afwezig of beperkt.Zoetstoffen hebben ook bijwerkingen dus als je te slank wilt blijven is ook een risico.
Te slank heeft overigens ook zeker bepaalde risicofactoren voor de gezondheid, los van het gebruik van kunstmatige zoetstoffen.
In ieder geval zie ik geen steekhoudende argumenten om mensen frisdrank met HFCS te adviseren ipv light frisdrank. Hoewel mijn voorkeur in eerste instantie uitgaat naar water, thee, koffie, melk, soep.