Informatie over de gezondheid van bier wordt op de site onderverdeeld in twee hoofdgroepen:Kennisinstituut bier schreef:Kennisinstituut Bier verzamelt en verspreidt wetenschappelijk onderbouwde informatie over verantwoorde bierconsumptie in relatie tot gezondheid. Het instituut wil dat professionals zoals (para)medici, voedingsvoorlichters en beleidsmakers beschikking hebben over wetenschappelijke kennis die ze in de praktijk kunnen toepassen.
http://www.kennisinstituutbier.nl/
Hart- en vaatzieken (cholesterol, ontstekingsfactoren, bloedstolling)
Diabetes (insulinespiegel, adiponectine)
Slim is geschreven dat het kennisinstituut gaat over een verantwoorde bierconsumptie (2 glazen/dag voor mannen en 1 glas/dag voor vrouwen). Dit, terwijl een groot aantal mensen zich niet aan dit advies houdt. Voor objectieve informatie over bier dient naar mijn mening ook dit en de gevaren ervan genoemd en beschreven te worden. Nu wordt selectief het onderwerp afgebakend om het gezondheidsimago van bier te bevorderen.
Doordat het kennisinstutuut gaat over verantwoorde bierconsumptie valt alle informatie op de site dan ook positief uit voor het drinken van bier.
Nu zijn er ook inderdaad duidelijke aanwijzingen dat matig alcoholgebruik de gezondheid kan bevorderen, maar dit effect is waarschijnlijk te danken aan alcohol en geldt daardoor niet specifiek voor bier.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... 4-0017.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... j.d671.pdf
Naast deze voordelen bestaan er ook nadelen bij overmatig gebruik van alcohol. Zeker in het geval van bier aangezien daar over het algemeen meer van wordt gedronken dan bijvoorbeeld wijn:
- Verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker
- Verhoogde kans op een herseninfarct
- Verhoogde kans op hypertensie
- Verhoogde kans op leveraandoeningen
- Verhoogde kans op verslaving
- Verhoogde kans op ongelukken in het verkeer
- Verhoogde kans op agressie
In het bestuur van het Kennisinstituut bier zitten drie wetenschappers en twee vertegenwoordigers van de brouwerijsector.
Ten eerste is er de vraag of (vooraanstaande) wetenschappers zich moeten mengen in het bedrijfsleven. Voor het bedrijfsleven kan de boodschap daardoor geloofwaariger bij de consument gebracht worden, maar hoe geloofwaardig wordt de wetenschap hierdoor?
Ten tweede lijkt het mij onwaarschijnlijk dat vertegenwoordigers van de brouwerijsector zich negatief over bier uitlaten. Dat lijkt mij niet wenselijk voor de objectiviteit. Een slager moet ook niet zijn eigen vlees keuren. Zo is niet te lezen dat ook bij een verantwoorde bierconsumptie het risico op borstkanker bij vrouwen toeneemt:
http://jama.ama-assn.org/content/279/7/535.full.pdf
Ook kan dergelijke selectieve berichtgeving ertoe leiden dat mensen sneller teveel bier gaan drinken. Dit terwijl er veel initiatieven zijn om het alcoholgebruik (onder jongeren) te verminderen.
Dat de brouwerijsector probeert om hun producten te verkopen vind ik prima. Maar van de vorm waarin het nu gegoten wordt ben ik geen voorstander.