Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
-
- Berichten: 32285
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Het zou ook eigenlijk pindaboter moeten heten, maar ja... regelgeving, want 'boter' mocht indertijd alleen voor roomboter gebruikt worden.
Niet dat de volksmond zich er wat van aantrok, althans bij ons thuis. Bij ons was margarine voor op brood gewoon 'de boter'. Het heet ook 'boterham', geen 'margarineham', of 'halvarineham'. Dat ze daar weer niet over zijn gevallen indertijd, ongelooflijk.
Niet dat de volksmond zich er wat van aantrok, althans bij ons thuis. Bij ons was margarine voor op brood gewoon 'de boter'. Het heet ook 'boterham', geen 'margarineham', of 'halvarineham'. Dat ze daar weer niet over zijn gevallen indertijd, ongelooflijk.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Misschien dan maar “pindasmeersel”.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Of pindapasta.
-
- Berichten: 3409
- Lid geworden op: 30 aug 2020 12:29
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Ik beleg mijn boterham vaak met ham. Dat is dan dubbelop.
-
- Berichten: 32285
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Dat wordt dan ham-boter-ham. Lijkt me een beetje een knoeiboel te worden. Geen brood?
Maar dit gaat off-topic, dit gaat over pindakaas die anders is dan die van vroeger.
Maar dit gaat off-topic, dit gaat over pindakaas die anders is dan die van vroeger.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Hoe gezond is Pindakaas nou eigenlijk, ik eet er toch redelijk veel van.....
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Pindakaas met plakjes komkommer, erg lekker, ook om mee te nemen.
100% pindakaas staat in de schijf van vijf.
100% pindakaas staat in de schijf van vijf.
-
- Berichten: 3409
- Lid geworden op: 30 aug 2020 12:29
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Ik vind pindakaas smerig. Doe mij maar chocolade vlokken.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Al eens de 100 % pure pindakaas geprobeerd? Ik ging altijd over mijn nek ervan als mijn broertje die dikke, stugge pindakaas van Calvé vroeger at, maar de pindakaas die 100% uit noten bestaat kan ik goed eten.
-
- Berichten: 1332
- Lid geworden op: 19 nov 2019 10:28
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Pinda's zijn ongeveer 50% vet en kunnen carcinogeen (kankerverwekkend) zijn. Zoals alles, je moet het met mate doen.
https://www.mmv.nl/voedingsmiddel/pinda ... 0schimmels.
BL2
vindt dit leuk
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Ik koop elk jaar enkele potten heel goedkope pindakaas..............voor de vogels in de winter.
Maar de laatste potten waren te waterig. Pindakaas speciaal voor vogels is wel goed en goedkoop maar eigen merk van Lidl was vooral water. Die heb ik door in de biobak geloosd.
Zelf, nee , nou ja satesaus af en toe bij de Chinees.
Maar de laatste potten waren te waterig. Pindakaas speciaal voor vogels is wel goed en goedkoop maar eigen merk van Lidl was vooral water. Die heb ik door in de biobak geloosd.
Zelf, nee , nou ja satesaus af en toe bij de Chinees.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Nee, dat artikel dat je aanhaalt neemt een loopje met de waarheid: Pinda's kunnen inderdaad aflatoxines bevatten die inderdaad al in zeer kleine hoeveelheden leverkanker kunnen veroorzaken. Echter, in Europa geldt een grenswaarde voor de hoeveelheid aflatoxine die in een product mag zitten. Onder die grenswaarden is er geen echt risico.Methusalah schreef: ↑18 feb 2024 19:22Pinda's zijn ongeveer 50% vet en kunnen carcinogeen (kankerverwekkend) zijn. Zoals alles, je moet het met mate doen.
https://www.mmv.nl/voedingsmiddel/pinda ... 0schimmels.
In China wordt dat echter veel minder gecontroleerd, worden de pinda's slecht opgeslagen waardoor meer aflatoxine
ontstaat en waardoor in dat land wel veel meer mensen leverkanker krijgen door aflatoxine.
-
- Berichten: 1332
- Lid geworden op: 19 nov 2019 10:28
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Weet je Leon. Jij weet in de andere topics zoveel onzin te spuien dat ik per definitie weinig waarde hecht aan jouw mening. Dus bespaar je de moeite met op mij te reageren.Leon74 schreef: ↑18 feb 2024 21:26Nee, dat artikel dat je aanhaalt neemt een loopje met de waarheid: Pinda's kunnen inderdaad aflatoxines bevatten die inderdaad al in zeer kleine hoeveelheden leverkanker kunnen veroorzaken. Echter, in Europa geldt een grenswaarde voor de hoeveelheid aflatoxine die in een product mag zitten. Onder die grenswaarden is er geen echt risico.Methusalah schreef: ↑18 feb 2024 19:22Pinda's zijn ongeveer 50% vet en kunnen carcinogeen (kankerverwekkend) zijn. Zoals alles, je moet het met mate doen.
https://www.mmv.nl/voedingsmiddel/pinda ... 0schimmels.
In China wordt dat echter veel minder gecontroleerd, worden de pinda's slecht opgeslagen waardoor meer aflatoxine
ontstaat en waardoor in dat land wel veel meer mensen leverkanker krijgen door aflatoxine.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Vroeger hadden we PCD echte 100% pindakaas en ik geloof dat je dat nu ook (nog of weer) kunt kopen.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Pindaboter is ook raar. Het heeft niets met boter te maken, zelfs niet de bereidingswijze. Pindapasta is het meesr logische.witte angora schreef: ↑17 feb 2024 14:51Het zou ook eigenlijk pindaboter moeten heten, maar ja... regelgeving, want 'boter' mocht indertijd alleen voor roomboter gebruikt worden.
Erthanax
vindt dit leuk
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Ik ken de pcd pindakaas ook van vroeger. Ook een laag olie er op. Of dat toen dikker was, weet ik zo niet meer. Misschien dat ze wel een deel olie afgoten. De olie van een pinda heet geen slaolie, maar arachideolie.witte angora schreef: ↑15 feb 2024 09:55Ben nu bezig een pot 100% Pindakaas van de Appie soldaat te maken. Heb eerder al zoiets van de Lidl gehad. En beiden vind ik eigenlijk niet lekker. Ik vind ze ook erg dun.
Vroeger had je alleen maar van dat soort pindakaas. In mijn herinnering was dat toen veel dikker, ook na het roeren (stampen noemden wij dat thuis). Dat Calvé zijn eerste palmvet pindakaas 'smeuïg' noemde had ook een reden: het was inderdaad beter smeerbaar dan de originelen. Er zat ook veel meer smaak aan. Nu proef ik vooral olie, en vooruit, ook nog wat pindakaas.
Ben ik nu de enige die toch wel zijn bedenkingen heeft bij de huidige 100% Pindakazen? En hoe kan het dat ze zo dun zijn? Het loopt gewoon van je mes af, dat was vroeger echt niet. Ik kan me herinneren dat op de lagere school werd uitgelegd dat pinda's gemalen werden om er slaolie uit te halen, en dat het restproduct dan de pindakaas was. Klopt dat verhaal? Dat zou het verschil dan wel verklaren.
Slaolie is een mengsel van oliesoorten. O.a. raapzaadolie.
Ik ben trouwens niet zo gek op die 100 % pindakaas. Doe mij maar de soorten zonder olielaagje. Ik zal trouwens wel eens opletten of er niet te veel palmolie in zit. Cholesterol weet je wel. Zetmeel etc. vind ik prima.
Erthanax
vindt dit leuk
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Die PCD pindakaas was ik helemaal vergeten. Het blijkt nog steeds te bestaan en de fabrikant is zelfs heel open over zijn expertise voor private-label pindakaas. PCD staat voor Pieter, Cornelis en Dirk Swartberg die het bedrijf in 1905 oprichtten. Zo leer ik nog eens wat