Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
-
- Berichten: 32461
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Ben nu bezig een pot 100% Pindakaas van de Appie soldaat te maken. Heb eerder al zoiets van de Lidl gehad. En beiden vind ik eigenlijk niet lekker. Ik vind ze ook erg dun.
Vroeger had je alleen maar van dat soort pindakaas. In mijn herinnering was dat toen veel dikker, ook na het roeren (stampen noemden wij dat thuis). Dat Calvé zijn eerste palmvet pindakaas 'smeuïg' noemde had ook een reden: het was inderdaad beter smeerbaar dan de originelen. Er zat ook veel meer smaak aan. Nu proef ik vooral olie, en vooruit, ook nog wat pindakaas.
Ben ik nu de enige die toch wel zijn bedenkingen heeft bij de huidige 100% Pindakazen? En hoe kan het dat ze zo dun zijn? Het loopt gewoon van je mes af, dat was vroeger echt niet. Ik kan me herinneren dat op de lagere school werd uitgelegd dat pinda's gemalen werden om er slaolie uit te halen, en dat het restproduct dan de pindakaas was. Klopt dat verhaal? Dat zou het verschil dan wel verklaren.
Vroeger had je alleen maar van dat soort pindakaas. In mijn herinnering was dat toen veel dikker, ook na het roeren (stampen noemden wij dat thuis). Dat Calvé zijn eerste palmvet pindakaas 'smeuïg' noemde had ook een reden: het was inderdaad beter smeerbaar dan de originelen. Er zat ook veel meer smaak aan. Nu proef ik vooral olie, en vooruit, ook nog wat pindakaas.
Ben ik nu de enige die toch wel zijn bedenkingen heeft bij de huidige 100% Pindakazen? En hoe kan het dat ze zo dun zijn? Het loopt gewoon van je mes af, dat was vroeger echt niet. Ik kan me herinneren dat op de lagere school werd uitgelegd dat pinda's gemalen werden om er slaolie uit te halen, en dat het restproduct dan de pindakaas was. Klopt dat verhaal? Dat zou het verschil dan wel verklaren.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
AH pindakaas is gewoon een budget soort Pindakaas. Relatief goedkoper dan het echte A-merk.
Verder wisselt de samenstelling van de AH pindakaas sterk, ene keer niet uit de pot te krijgen zo stevig, andere keer zo dun als wat.
Ben je niet blij met de beperkte kwaliteiten van het AH product, probeer eens het bekende A-merk.
Wel wat duurder, maar ouderwetse kwaliteit.
Hetzelfde bij de AH budget bananen, goedkoop en smakeloos, probeer eens de A-merk bananen, een wereld van smaakverschil (en prijs)....
Verder wisselt de samenstelling van de AH pindakaas sterk, ene keer niet uit de pot te krijgen zo stevig, andere keer zo dun als wat.
Ben je niet blij met de beperkte kwaliteiten van het AH product, probeer eens het bekende A-merk.
Wel wat duurder, maar ouderwetse kwaliteit.
Hetzelfde bij de AH budget bananen, goedkoop en smakeloos, probeer eens de A-merk bananen, een wereld van smaakverschil (en prijs)....
witte angora
vindt dit leuk
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
100% pindakaas is precies dat. Je moet flink roeren en dan heb je gemalen pindakaas. IK vind het prima. Waarom het vroeger harder was? Omdat de fabrikanten jarenlang - met Calvé voorop - hun pindakaas vermengden met gehard palmvet. Dat is zowat het slechtste voor je lijf, want het zet gelijk aan. Vandaar dat ik zelf al jaren elk product met dat spul vermijd.
-
- Berichten: 32461
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Maar ik heb het dus over de 100% pindakaas voordat dat geharde palmvet in beeld kwam. juist door dat palmvet werd pindakaas beter smeerbaar, en had je geen laag olie meer op de pindakaas.rdvj schreef: ↑15 feb 2024 10:10100% pindakaas is precies dat. Je moet flink roeren en dan heb je gemalen pindakaas. IK vind het prima. Waarom het vroeger harder was? Omdat de fabrikanten jarenlang - met Calvé voorop - hun pindakaas vermengden met gehard palmvet. Dat is zowat het slechtste voor je lijf, want het zet gelijk aan. Vandaar dat ik zelf al jaren elk product met dat spul vermijd.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Beter roeren denk ik. 100% Pindakaas van AH bevat alleen pinda's. Harder of zachter dan gemalen pinda wordt het niet.witte angora schreef: ↑15 feb 2024 09:55Ben nu bezig een pot 100% Pindakaas van de Appie soldaat te maken. Heb eerder al zoiets van de Lidl gehad. En beiden vind ik eigenlijk niet lekker. Ik vind ze ook erg dun.
Vroeger had je alleen maar van dat soort pindakaas. In mijn herinnering was dat toen veel dikker, ook na het roeren (stampen noemden wij dat thuis). Dat Calvé zijn eerste palmvet pindakaas 'smeuïg' noemde had ook een reden: het was inderdaad beter smeerbaar dan de originelen. Er zat ook veel meer smaak aan. Nu proef ik vooral olie, en vooruit, ook nog wat pindakaas.
Ben ik nu de enige die toch wel zijn bedenkingen heeft bij de huidige 100% Pindakazen? En hoe kan het dat ze zo dun zijn? Het loopt gewoon van je mes af, dat was vroeger echt niet. Ik kan me herinneren dat op de lagere school werd uitgelegd dat pinda's gemalen werden om er slaolie uit te halen, en dat het restproduct dan de pindakaas was. Klopt dat verhaal? Dat zou het verschil dan wel verklaren.
Aygulf
vindt dit leuk
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Ik heb wel eens versgemalen pindakaas gehaald op de markt; dat wordt dus gemalen waar je bij staat. Het resultaat smaakte uiteraard naar pinda, maar het was een tamelijk slappe brij die snel ontmengde. Niet voor herhaling vatbaar.
Sinds wanneer pindakaasfabrikanten andere middelen bijmengen weet ik niet, maar dat zou wel eens eerder kunnen zijn dan menigeen denkt. Volgens mij wordt er al heel lang zetmeel, suiker en zout toegevoegd aan sommige soorten.
Sinds wanneer pindakaasfabrikanten andere middelen bijmengen weet ik niet, maar dat zou wel eens eerder kunnen zijn dan menigeen denkt. Volgens mij wordt er al heel lang zetmeel, suiker en zout toegevoegd aan sommige soorten.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Wat anderen al zeggen: voor elk gebruik omroeren.witte angora schreef: ↑15 feb 2024 09:55Ben nu bezig een pot 100% Pindakaas van de Appie soldaat te maken. Heb eerder al zoiets van de Lidl gehad. En beiden vind ik eigenlijk niet lekker. Ik vind ze ook erg dun.
Vroeger had je alleen maar van dat soort pindakaas. In mijn herinnering was dat toen veel dikker, ook na het roeren (stampen noemden wij dat thuis). Dat Calvé zijn eerste palmvet pindakaas 'smeuïg' noemde had ook een reden: het was inderdaad beter smeerbaar dan de originelen. Er zat ook veel meer smaak aan. Nu proef ik vooral olie, en vooruit, ook nog wat pindakaas.
Ben ik nu de enige die toch wel zijn bedenkingen heeft bij de huidige 100% Pindakazen? En hoe kan het dat ze zo dun zijn? Het loopt gewoon van je mes af, dat was vroeger echt niet. Ik kan me herinneren dat op de lagere school werd uitgelegd dat pinda's gemalen werden om er slaolie uit te halen, en dat het restproduct dan de pindakaas was. Klopt dat verhaal? Dat zou het verschil dan wel verklaren.
Pot hier bevat volgens de verpakking 100% geroosterde pinda's en zo snel als de pot leeg is, zal het wel goed smaken.
Het verhaal over pindakaas als bijvangst bij de productie van sla-olie vind ik wat minder geloofwaardig. Zonder de olie zijn pinda's erg droog om te eten, in welke vorm dan ook.
-
- Berichten: 32461
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Vroeger was de pindakaas ook een stuk droger... Maar ik zal volgende keer eens voor een 'echt' merk kijken, misschien gaat dat inderdaad beter.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Nog nooit van pindakaas gehouden, maar toen het bij mij thuis als kind gegeten werd, stond er altijd een laagje olie bovenop. Is helemaal geen slaolie. Gewoon omroeren, klaar.
jannelesen
vindt dit leuk
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
...die olie die bovenop kwam drijven vond ik een voordeel.
ipv doorroeren giet ik dat er juist vanaf. Om minder vette pindakaas over te houden
ipv doorroeren giet ik dat er juist vanaf. Om minder vette pindakaas over te houden
witte angora
vindt dit leuk
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Heb nog nooit een ander merk dan Calvé gekocht. Geen laag olie bovenop en niet droog. Voor mij precies goed.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Dolgelukkig dat het niet is wat het vroeger was..
-
- Berichten: 32461
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Ik heb het dus over de tijd voordat er palmvet aan pindakaas werd toegevoegd. Dat is lang geleden, maar het is intussen ook al heel wat jaartjes geleden dat ik uit het ei ben gekropen. Even wat dingen opgezocht:rdvj schreef: ↑15 feb 2024 10:10100% pindakaas is precies dat. Je moet flink roeren en dan heb je gemalen pindakaas. IK vind het prima. Waarom het vroeger harder was? Omdat de fabrikanten jarenlang - met Calvé voorop - hun pindakaas vermengden met gehard palmvet. Dat is zowat het slechtste voor je lijf, want het zet gelijk aan. Vandaar dat ik zelf al jaren elk product met dat spul vermijd.
Wat ik vroeger op school leerde kwam dus aardig in de richting, al ging het niet om slaolie.Pindakaas is een voedingsmiddel gemaakt van zeer fijn gemalen pinda's. Pindakaas, in de huidige smeerbare vorm, komt oorspronkelijk uit Montreal (Canada), waar het in 1884 ontwikkeld werd door Marcellus Edson, ten tijde van een overschot in de productie van pinda's. Pindakaas was het bijproduct van pindaolie.
[...]
Bij veel merken wordt om commerciële redenen de bij het malen van de pinda's vrijgekomen olie onttrokken en vervangen door het veel goedkopere "gedeeltelijk gehard vet" of "gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie" (transvet), zoals palmolie. Hieraan kleven echter wel gezondheidsrisico's.[13] De pindaolie wordt daarna los verkocht onder de naam 'arachideolie'.
bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pindakaas
Maar het lijkt er dus inderdaad op dat de huidige 100% pindakaas veel te vet is, zeker in vergelijking met vroeger, toen pindakaas inderdaad veel droger en dikker was (en er inderdaad alsnog een laagje olie op dreef als je het kocht; maar eenmaal geroerd kwam het niet snel weer naar boven, wat met de huidige pindakaas dus wel het geval is). De beste optie is dus om, wat 16again al aangaf, het laagje olie er gewoon af te gieten, en dan nog eens goed door te roeren.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
In de 100% pindakaas van AH zit 48 gr vet, waarvan 41 gram onverzadigd vet. Dus zo slecht niet.
-
- Berichten: 3450
- Lid geworden op: 30 aug 2020 12:29
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Leuk, weet een topic over vroeger. Ik heb ook nog wat anekdotes daarover. Hopen dat ik geen ban krijg.
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Met minder pinda's en onnodige toegevoegde ingrediënten voor meer geld. Unilever lacht zich rot.
Lapsang
vindt dit leuk
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Best. Als het smaakt, smaakt het.
ZeerPrivé
vindt dit leuk
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Precies. Zal mij een rotzorg zijn dat Unilever zich rot lacht. Hoewel ik zeer betwijfel of ze dat doen voor die paar potten pindakaas per jaar.
En meer geld dan wat? Ik ga echt geen winkels afstruinen voor mijn boodschappen, wordt netjes thuisbezorgd door Appie.
-
- Berichten: 3450
- Lid geworden op: 30 aug 2020 12:29
Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Even een vraagje, als er in de 100 procent pindakaas 100 procent pinda's in zitten, dan lijkt mij dat er 0 % kaas in zit. Ook boerenbedrog.
Moneyman
, Speedy123
, witte angora
en Onkruid71
vinden dit leuk