LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Tarwe-brood of Spelt-brood?
Re: Tarwe-brood of Spelt-brood?
Er is trouwens wel degelijk een groep mensen die baat heeft bij speltbrood en dat zijn mensen met het prikkelbare darm syndroom. Dat heeft te maken met het feit dat er iets minder vergistbare suikers in zitten dan in gewone tarwe. Daar komt dat opgeblazen gevoel vandaan, dat sommige mensen hebben na het eten van gewoon brood.
Re: Tarwe-brood of Spelt-brood?
Sinds schoondochter erachter is dat ze een glutenvrij dieet moet volgend (dus geen brood, pasta e.d.) is het met de darm meer dan goed. En dat heeft niets met placebo effect te maken.mh73 schreef:Er is trouwens wel degelijk een groep mensen die baat heeft bij speltbrood en dat zijn mensen met het prikkelbare darm syndroom. Dat heeft te maken met het feit dat er iets minder vergistbare suikers in zitten dan in gewone tarwe. Daar komt dat opgeblazen gevoel vandaan, dat sommige mensen hebben na het eten van gewoon brood.
Re: Tarwe-brood of Spelt-brood?
Ik zeg ook helemaal niet dat het allemaal placebo is.
Wat ik wel zeg is dat het een ongelofelijke hype is, waarbij voor veel mensen die puur de hype volgen geldt dat de baat die ze erbij hebben niet puur ligt aan het verschil van spelt met andere granen, maar dat dit komt doordat ze bewuster aan het eten zijn en er meer afwisseling kan zijn.Natuurlijk zullen er mensen zijn die niet tegen bepaalde producten kunnen.
Re: Tarwe-brood of Spelt-brood?
@kweenie, dat het voor mij ook een hype lijkt komt omdat schoondochter die gluten intolerantie heeft en nu ik erop let lijkt inderdaad of bijna iedereen het heeft. Weet ook dat restaurants er wel op in moeten spelen maar de meeste koks "balen" ervan. Geloof ik graag. Maar om op speltbrood terug te komen: ik vind het gewoon niet lekker. Ga liever voor een flinke bruine boterham met zaden en nootjes. Maar nu heb ik gelezen dat ook dat niet zo onschuldig is als het lijkt. De zaden zouden teveel "rotzooi" krijgen om ze 'goed' te houden. Weet inmiddels echt niet meer wat nu wel of niet goed zou zijn.
Re: Tarwe-brood of Spelt-brood?
Lekker kippetje aan 't spit..
Re: Tarwe-brood of Spelt-brood?
Met speltbroodprem schreef:Lekker kippetje aan 't spit..
Re: Tarwe-brood of Spelt-brood?
Dan geven we hier aan de kippen..
-
- Berichten: 32465
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: Tarwe-brood of Spelt-brood?
Dat geloof ik, tenormin. Om een goed speltbrood te bakken is er wel enige kennis nodig. Ik ben er maanden mee bezig geweest om het recept dusdanig te krijgen dat het ook echt naar brood smaakt. Inmiddels ben ik overgestapt van Franckenkorn (een kruising van 94% spelt en 6% tarwe) naar Oberkulmer (100% spelt) en ziedaar... moet weer helemaal opnieuw beginnen met leren bakken lijkt het wel. De smaak is ook heel anders, in mijn beleving.tenormin schreef: Maar om op speltbrood terug te komen: ik vind het gewoon niet lekker.
Oftewel: het ene ras is het andere niet. Maar het hangt ook van de samenstelling af: hoeveel delen meel/bloem en eventueel andere graansoorten. Zoals rogge bijvoorbeeld, daar moet je net van houden, maar voor mensen met diabetes2, of een aanleg daarvoor, schijnt dat heel goed te zijn.
Daarbij: als de bakker spelt en tarwe mengt (schijnt ook nogal eens te gebeuren) krijgt hij een probleem met het kneden: spelt heeft hooguit 6 minuten nodig, tarwe minimaal 10 minuten. Je komt dan gegarandeerd met een deel van je deeg in de problemen, en dat is te proeven.
Verder (maar dat is een aanname) rijst spelt wat moeilijker; het brood blijft compacter. De neiging kan dan bestaan om er meer gist in te doen om het lekker te laten rijzen, maar ook dat proef je, en dát is echt niet lekker.
Re: Tarwe-brood of Spelt-brood?
Nou dat is ook weer niet netjes,Nivram schreef:. Maar ik wens iedereen smakelijk eten met wat dan ook.prem schreef:Lekker kippetje aan 't spit..