LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Trans en Transvet

Ervaring met voeding of zaken rondom dit onderwerp? Geef hier jouw mening.
reintje vitesse
Berichten: 959
Lid geworden op: 20 mei 2005 18:58

Trans en Transvet

Ongelezen bericht door reintje vitesse »

Is er een verschil of is beide eigenlijk hetzelfde ? En wat is dan trans en wat is transvet. Bedankt bijvoorbaat voor de antwoorden.

kanovaarder
Berichten: 2888
Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17

Re: Trans en Transvet

Ongelezen bericht door kanovaarder »

In ieder geval Reintje.............

Wellicht overbodig maar toch een link naar Wikipedia.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gezonde_voeding

Lees ze!

Grootvader

Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Trans en Transvet

Ongelezen bericht door Robjee »

Een andere link van wikipedia over transvet: http://nl.wikipedia.org/wiki/Transvet

Waarbij wel verschillen bestaan tussen industrieel gevormd transvet en transvet van natuurlijke bronnen:
XXX
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1832 ... d_RVDocSum

chubi
Berichten: 82
Lid geworden op: 10 jun 2005 07:33

Re: Trans en Transvet

Ongelezen bericht door chubi »

Plantaardige olie wordt gefilterd en alle vitamine en minerale wordt eruit gehaald. Daarna wordt het onder hele hoge druk gezet en gekatalyseerde met een alminium/nikkel. Even eenvoudig uitgelegd. Vaak verwarren zelf voedingscentrum TRANSVACEENZUUR met industriele transvet. Trans-vaca zuur vaca = koe (komt van herkouwende dieren)
De ander wordt zoals boven geschreven door de industrie gemaakt.
als je intresse hebt,leen het boek eens van Mary J Enig. Zij is expert op het gebied van vet en legt het redelijk goed uit.

Cardiolabel
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 okt 2009 21:26

Re: Trans en Transvet

Ongelezen bericht door Cardiolabel »

Petitie tegen het gebruik van transvet in onze dagelijkse voeding.
Wij herinneren u eraan dat bijna 20% van de bevolking een hoge bloeddruk heeft, 29 % zwaarlijvig is, 32% dagelijks roken, 41% te weinig bewegen en 63% een te hoge cholesterol heeft. .

Iedereen kent wel het spreekwoord: “roet in het eten gooien”. Dit spreekwoord past perfect bij het gebruik van transvetten in onze dagelijkse voeding..


Als ruwe richtlijn kan men stellen dat verzadigde vetten ( transvetten ) bij kamertemperatuur gestold (vast) zijn en hoofdzakelijk van dierlijke oorsprong zijn.

Transvetten doen de bloedvaten dichtslibben. Door het dichtslibben van de bloedvaten, heb je een hogere kans op hart- en vaatziekten op jongere leeftijd..

Met deze willen wij aan de Overheid vragen om:.


1.Beperk het transvetgehalte van plantaardige oliën en zachte, smeerbare margarines tot maximum 2% van het totale vetgehalte en

2.Beperk het transvetgehalte voor alle andere levensmiddelen tot maximum 5% van het totale vetgehalte, met inbegrip van ingrediënten die worden verkocht aan restaurants..

* VZW Hartziekte respecteert uw privacy. Uw gegevens zullen in het kader van deze petitie aan de bevoegde autoriteiten worden bezorgd en zullen in geen geval voor commerciële doeleinden worden gebruikt. .

http://www.hartziekte.be/petitie.php

De bedrijven en supermarkten die reeds aan deze voorwaarden voldoen kunnen gebruik maken van het Europees geregistreerd Cardiolabel. Op deze manier kan de consument een bewuste en gezonde keuze maken bij zijn volgende aankoop..

Na onderzoek kunnen wij zeggen dat verschillende producten aan deze normen voldoen, toch is een daadkrachtig optreden een noodzaak..

Deze petitie is gestart op 01/10/2009 en zal overhandig worden aan de Minister van Volksgezondheid op 01/02/2010, we hopen een totaal van 80.000 stemmen bij elkaar te krijgen. De stand momenteel 3874 .

Alvast bedankt voor uw STEM !!

Gesloten