LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Wat is gezonder, Bruin brood of Volkoren ?
Industrieel geproduceerde tarwegluten worden vaak als extra ingrediënt aan brood toegevoegd.
Jaarlijks worden in Nederland 40.000 ton tarwegluten industrieel geproduceerd.
Volkoren en meergranen brood hebben meer vezels, maar voor een goed bakresultaat worden daarom extra tarwegluten toegevoegd.
Gewoon bruin of wit brood wordt gemaakt zonder toevoegen van extra tarwegluten.
Kijk maar in de lijst van ingrediënten via de website of met de Kies ik Gezond? app.
Industrieel geproduceerde tarwegluten zitten ook in vegetarische vleesvervangers om het product veerkrachtig te maken.
Enzymen kunnen het gluteneiwit niet goed afbreken en fragmenten van de lijmstof lekken tussen de cellen van het darmepitheel naar binnen.
Gluten + gen HLA-DQ2.5 vaak oorzaak van auto-immuunziektes, zoals Coeliakie (frequentie is 1% en 95% daarvan heeft gen).
Coeliakie wordt gelinkt aan reeks van auto-immuunziektes, zoals ziekte van Hashimoto (24%), diabetes type 1 (3%) en psoriasis (4%).
Bij coeliakie krijg je een slechte opname van ijzer, selenium en de vitamines D3 en B12 met ernstige gevolgen voor de gezondheid.
Gluten worden geassocieerd met Reumatoïde artritis, Dementie, Neurodegeneratie en Ataxie.
Bruin brood bestaat meestal uit 50% volkorenmeel en 50% tarwebloem.
Bruin brood bevat dus ook flink wat van de gezonde stoffen en vezels van volkorenmeel.
Maar bruin brood bevat gelukkig niet de industrieel geproduceerde tarwegluten die aan volkorenbrood extra worden toegevoegd.
Het industrieel produceren van tarwegluten en die vervolgens gaan toevoegen aan voeding vormt een onnodig gezondheidsrisico.
Industriële tarwegluten worden extra toegevoegd aan brood, maar worden ook gebruikt als diervoeder en voor viskwekerijen.
Je gaat een stof die de oorzaak is van auto-immuunziektes toch niet industrieel produceren en dan extra toevoegen aan voeding.
Het zou beter zijn als het toevoegen van industrieel geproduceerde tarwegluten aan voeding verboden wordt.
Industrieel geproduceerde tarwegluten
Meer info in het document Gezonde Voeding
Industrieel geproduceerde tarwegluten worden vaak als extra ingrediënt aan brood toegevoegd.
Jaarlijks worden in Nederland 40.000 ton tarwegluten industrieel geproduceerd.
Volkoren en meergranen brood hebben meer vezels, maar voor een goed bakresultaat worden daarom extra tarwegluten toegevoegd.
Gewoon bruin of wit brood wordt gemaakt zonder toevoegen van extra tarwegluten.
Kijk maar in de lijst van ingrediënten via de website of met de Kies ik Gezond? app.
Industrieel geproduceerde tarwegluten zitten ook in vegetarische vleesvervangers om het product veerkrachtig te maken.
Enzymen kunnen het gluteneiwit niet goed afbreken en fragmenten van de lijmstof lekken tussen de cellen van het darmepitheel naar binnen.
Gluten + gen HLA-DQ2.5 vaak oorzaak van auto-immuunziektes, zoals Coeliakie (frequentie is 1% en 95% daarvan heeft gen).
Coeliakie wordt gelinkt aan reeks van auto-immuunziektes, zoals ziekte van Hashimoto (24%), diabetes type 1 (3%) en psoriasis (4%).
Bij coeliakie krijg je een slechte opname van ijzer, selenium en de vitamines D3 en B12 met ernstige gevolgen voor de gezondheid.
Gluten worden geassocieerd met Reumatoïde artritis, Dementie, Neurodegeneratie en Ataxie.
Bruin brood bestaat meestal uit 50% volkorenmeel en 50% tarwebloem.
Bruin brood bevat dus ook flink wat van de gezonde stoffen en vezels van volkorenmeel.
Maar bruin brood bevat gelukkig niet de industrieel geproduceerde tarwegluten die aan volkorenbrood extra worden toegevoegd.
Het industrieel produceren van tarwegluten en die vervolgens gaan toevoegen aan voeding vormt een onnodig gezondheidsrisico.
Industriële tarwegluten worden extra toegevoegd aan brood, maar worden ook gebruikt als diervoeder en voor viskwekerijen.
Je gaat een stof die de oorzaak is van auto-immuunziektes toch niet industrieel produceren en dan extra toevoegen aan voeding.
Het zou beter zijn als het toevoegen van industrieel geproduceerde tarwegluten aan voeding verboden wordt.
Industrieel geproduceerde tarwegluten
Meer info in het document Gezonde Voeding
Laatst gewijzigd door wimbart op 22 feb 2018 10:55, 2 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 32295
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Het meest gezond (of het minst ongezond) is het zelf bakken van brood, met alleen de ingrediënten water - meel - zout - gist. Meer als dat is niet nodig. Hoef je je ook niet druk te maken om allerlei onbekende toevoegingen. Ok, het rijst niet zo de pan uit als het supermarktbrood, juist omdat je geen extra gluten toevoegt. En het is na een of twee dagen niet vers meer. Maar je weet wel wat je hebt. En het is nog goedkoper ook.
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Mijn Combi magnetron heeft ook 2000 Watt nodig voor een half uurtje bakken dus 20 cent stroom bij de gebruikte meel en zo!
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Dus even samenvatten, sommige mensen hebben een intolerantie voor gluten. Daarom zouden voor hen geen gluten moeten worden toegevoegd. Maar dan is gewoon brood met gluten toch ook geen alternatief?
Eigenlijk zeg je dat mensen met dat gen in het geheel geen gewoon (bruin of volkoren) brood met gluten zouden moeten eten. En voor mensen zonder dat gen meer het niet uit. Ergo, volkoren of bruin maakt wat dit betreft niet uit.
Eigenlijk zeg je dat mensen met dat gen in het geheel geen gewoon (bruin of volkoren) brood met gluten zouden moeten eten. En voor mensen zonder dat gen meer het niet uit. Ergo, volkoren of bruin maakt wat dit betreft niet uit.
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Meer vezels eten, oa door volkorenbrood ipv bruinbrood te eten, is goed voor de darmen. Genoeg vezels eten draagt op die manier bij aan een verminderde kans op oa diverse soorten kanker, hart- en vaatziekten, en type-2 diabetes. En dat geldt voor alle mensen, waar jouw voorbeelden gelden voor mensen met behoorlijk specifieke aandoeningen. Dat is vervelend, en vergt aandacht en moeite om een dieet omheen te boetseren, maar grosso modo blijft volkoren brood "gezonder" voor de gemiddelde Nederlander.wimbart schreef:Wat is gezonder, Bruin brood of Volkoren ?
Industrieel geproduceerde tarwegluten worden vaak als extra ingrediënt aan brood toegevoegd.
Jaarlijks worden in Nederland 40.000 ton tarwegluten industrieel geproduceerd.
Volkoren en meergranen brood hebben meer vezels, maar voor een goed bakresultaat worden daarom extra tarwegluten toegevoegd.
Gewoon bruin of wit brood wordt gemaakt zonder toevoegen van extra tarwegluten.
Kijk maar in de lijst van ingrediënten via de website of met de Kies ik Gezond? app.
Industrieel geproduceerde tarwegluten zitten ook in vegetarische vleesvervangers om het product veerkrachtig te maken.
Enzymen kunnen het gluteneiwit niet goed afbreken en fragmenten van de lijmstof lekken tussen de cellen van het darmepitheel naar binnen.
Gluten + gen HLA-DQ2.5 vaak oorzaak van auto-immuunziektes, zoals Coeliakie (frequentie is 1% en 95% daarvan heeft gen).
Coeliakie wordt gelinkt aan reeks van auto-immuunziektes, zoals ziekte van Hashimoto (24%), diabetes type 1 (3%) en psoriasis (4%).
Bij coeliakie krijg je een slechte opname van ijzer, selenium en de vitamines D3 en B12 met ernstige gevolgen voor de gezondheid.
Bruin brood bestaat meestal uit 50% volkorenmeel en 50% tarwebloem.
Bruin brood bevat dus ook flink wat van de gezonde stoffen en vezels van volkorenmeel.
Maar bruin brood bevat gelukkig niet de industrieel geproduceerde tarwegluten die aan volkorenbrood extra worden toegevoegd.
Het industrieel produceren van tarwegluten en die vervolgens gaan toevoegen aan voeding vormt een onnodig gezondheidsrisico.
Je gaat een stof die de oorzaak is van auto-immuunziektes toch niet industrieel produceren en dan extra toevoegen aan voeding.
Het zou beter zijn als het toevoegen van industrieel geproduceerde tarwegluten aan voeding verboden wordt.
Industrieel geproduceerde tarwegluten
Meer info in het document Gezonde Voeding
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Overigens worden tarwegluten niet industrieel "geproduceerd", maar door een vrij simpel proces gescheiden uit tarwebloem, een natuurproduct. Gluten zijn niks meer of minder dan de niet water oplosbare eiwitten in tarwebloem, die je daardoor met behulp van wat water gemakkelijk kan scheiden van de wél water oplosbare eiwitten. Qua processen in de levensmiddelenindustrie zo ongeveer het meest simpele en onschuldige wat er is.
-
- Berichten: 2156
- Lid geworden op: 03 mar 2017 22:51
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
"Eerlijk" brood zou ik, naast het zelfbakken, bij de traditionele zelfbakkende bakkersvakzaak bestellen ... want industrieel gebakken brood kàn, bij voorbeeld een extract uit haar, bevatten. Er wordt van alles aan gedaan om het brood er goed te laten uitzien. De 'smaak' wordt o.a. toegevoegd door er van alles aan toe te voegen en er overheen te strooien.
Bespreek het liever met uw 'warme' bakker (wèl of niet met desem gebakken) of met voedsel en Warenautoriteit NVWA.
Bespreek het liever met uw 'warme' bakker (wèl of niet met desem gebakken) of met voedsel en Warenautoriteit NVWA.
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
En dit was een beetje te verwachten. Wat bijna geen Nederlander weet is dat 99% van broodproducten van 1 leverancier afkomt.hänschen klein schreef:"Eerlijk" brood zou ik, naast het zelfbakken, bij de traditionele zelfbakkende bakkersvakzaak bestellen ... want industrieel gebakken brood kàn, bij voorbeeld een extract uit haar, bevatten. Er wordt van alles aan gedaan om het brood er goed te laten uitzien. De 'smaak' wordt o.a. toegevoegd door er van alles aan toe te voegen en er overheen te strooien.
Bespreek het liever met uw 'warme' bakker (wèl of niet met desem gebakken) of met voedsel en Warenautoriteit NVWA.
Check Keuringsdienst van Waarde, en verbaas jezelf.
-
- Berichten: 2156
- Lid geworden op: 03 mar 2017 22:51
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Dan heeft de vraagsteller dus een punt ... en moet 99% van de broodeters alsnog geïnformeerd worden.Revoked schreef:En dit was een beetje te verwachten. Wat bijna geen Nederlander weet is dat 99% van broodproducten van 1 leverancier afkomt.hänschen klein schreef:"Eerlijk" brood zou ik, naast het zelfbakken, bij de traditionele zelfbakkende bakkersvakzaak bestellen ... want industrieel gebakken brood kàn, bij voorbeeld een extract uit haar, bevatten. Er wordt van alles aan gedaan om het brood er goed te laten uitzien. De 'smaak' wordt o.a. toegevoegd door er van alles aan toe te voegen en er overheen te strooien.
Bespreek het liever met uw 'warme' bakker (wèl of niet met desem gebakken) of met voedsel en Warenautoriteit NVWA.
Check Keuringsdienst van Waarde, en verbaas jezelf.
Waarschijnlijk interesseert het echter ook helemaal niemand?
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Het gaat om de stof L-cysteïne (E920) en is een aminozuur wat uit ganzenveren, plantaardig materiaal en ook mensenharen kan worden gehaald. Ik had begrepen dat in Nederland L-cysteïne een plantaardige oorsprong heeft, maar ook al zou dat niet zo zijn dan is het een stofje, niet meer en niet minder. Het is dus niet gemalen haar.hänschen klein schreef:"Eerlijk" brood zou ik, naast het zelfbakken, bij de traditionele zelfbakkende bakkersvakzaak bestellen ... want industrieel gebakken brood kàn, bij voorbeeld een extract uit haar, bevatten. Er wordt van alles aan gedaan om het brood er goed te laten uitzien. De 'smaak' wordt o.a. toegevoegd door er van alles aan toe te voegen en er overheen te strooien.
Bespreek het liever met uw 'warme' bakker (wèl of niet met desem gebakken) of met voedsel en Warenautoriteit NVWA.
Je drinkt toch ook gezuiverd rioolwater of eet champignons gekweekt op paardenmest.
En L-cysteïne is wel handig...het brood blijft malser dus dan hoef je niet elke dag naar de supermarkt.
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Idd .... moet je 99% van de broodeters gaan informeren over zo'n broodje aap/haar verhaal.hänschen klein schreef:Dan heeft de vraagsteller dus een punt ... en moet 99% van de broodeters alsnog geïnformeerd worden.Revoked schreef:En dit was een beetje te verwachten. Wat bijna geen Nederlander weet is dat 99% van broodproducten van 1 leverancier afkomt.hänschen klein schreef:"Eerlijk" brood zou ik, naast het zelfbakken, bij de traditionele zelfbakkende bakkersvakzaak bestellen ... want industrieel gebakken brood kàn, bij voorbeeld een extract uit haar, bevatten. Er wordt van alles aan gedaan om het brood er goed te laten uitzien. De 'smaak' wordt o.a. toegevoegd door er van alles aan toe te voegen en er overheen te strooien.
Bespreek het liever met uw 'warme' bakker (wèl of niet met desem gebakken) of met voedsel en Warenautoriteit NVWA.
Check Keuringsdienst van Waarde, en verbaas jezelf.
Waarschijnlijk interesseert het echter ook helemaal niemand?
Als insider lig ik in een deuk.
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Het is geen "extract", dat roept beelden op van dampende ketels met vocht waarin zakken mensenhaar hangen te trekken, als ware het grote potten thee.hänschen klein schreef:"Eerlijk" brood zou ik, naast het zelfbakken, bij de traditionele zelfbakkende bakkersvakzaak bestellen ... want industrieel gebakken brood kàn, bij voorbeeld een extract uit haar, bevatten. Er wordt van alles aan gedaan om het brood er goed te laten uitzien. De 'smaak' wordt o.a. toegevoegd door er van alles aan toe te voegen en er overheen te strooien.
Bespreek het liever met uw 'warme' bakker (wèl of niet met desem gebakken) of met voedsel en Warenautoriteit NVWA.
Dat gaat over broodverbeteraar (E920), wat als hoofdingrediënt het aminozuur L-cysteïne kent. Dát kan je winnen op diverse manieren, oa uit mais en ander organisch materiaal door fermentatie, of uit ganzeveren, en inderdaad soms ook mensenharen via een bepaald proces. Om dat aminozuur te onttrekken wordt hydrolyse gebruikt, kort gezegd worden de veren, of mensenharen, 24h in zoutzuur opgelost, waardoor het eiwit uit elkaar breekt tot de losse aminozuren. Daaruit wordt de L-cysteïne gescheiden, en dát is dan een hulpstof bij het bakken van brood.
-
- Berichten: 2156
- Lid geworden op: 03 mar 2017 22:51
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
O.K. U heeft helemaal gelijk, het is géén extract, maar een 'extractie'! Maar wordt dit dan wèl gedeclareerd op het etiket?sjohie schreef:Het is geen "extract", dat roept beelden op van dampende ketels met vocht waarin zakken mensenhaar hangen te trekken, als ware het grote potten thee.hänschen klein schreef:"Eerlijk" brood zou ik, naast het zelfbakken, bij de traditionele zelfbakkende bakkersvakzaak bestellen ... want industrieel gebakken brood kàn, bij voorbeeld een extract uit haar, bevatten. Er wordt van alles aan gedaan om het brood er goed te laten uitzien. De 'smaak' wordt o.a. toegevoegd door er van alles aan toe te voegen en er overheen te strooien.
Bespreek het liever met uw 'warme' bakker (wèl of niet met desem gebakken) of met voedsel en Warenautoriteit NVWA.
Dat gaat over broodverbeteraar (E920), wat als hoofdingrediënt het aminozuur L-cysteïne kent. Dát kan je winnen op diverse manieren, oa uit mais en ander organisch materiaal door fermentatie, of uit ganzeveren, en inderdaad soms ook mensenharen via een bepaald proces. Om dat aminozuur te onttrekken wordt hydrolyse gebruikt, kort gezegd worden de veren, of mensenharen, 24h in zoutzuur opgelost, waardoor het eiwit uit elkaar breekt tot de losse aminozuren. Daaruit wordt de L-cysteïne gescheiden, en dát is dan een hulpstof bij het bakken van brood.
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
In het normale taalgebruik en op de etiketten heet dat broodverbeteraar.
-
- Berichten: 2156
- Lid geworden op: 03 mar 2017 22:51
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
'Lekker' duidelijk dus ...kweenie schreef:In het normale taalgebruik en op de etiketten heet dat broodverbeteraar.
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Tsja, de termen op etiketten zijn wel vaker onduidelijk. Zoiets als 'plantaardige vetten' kan ook van alles zijn.
Laatst gewijzigd door kweenie op 20 feb 2018 12:35, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Op het etiket van “Soubry tarwemeel voor volkorenbrood” staat daar als meelverbeteraar L-ascorbinezuur (vitamine C). Verder alleen natuurlijke ingrediënten, dus geen haren etc. Misschien een idee voor diegenen die zelf brood bakken?
-
- Berichten: 32295
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Vitamine C wordt door sommige thuisbakkers inderdaad gebruikt om het brood soepeler, en daarmee langer houdbaar te maken. Dan moet je 2 pilletjes vitamine C verbrokkelen en door het deeg doen. Ik merk zelf geen verschil, eerlijk gezegd. En nee, voor je gezondheid hoef je het niet te doen, na het bakken is er niks meer van over.
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Jouw manier van brood bakken is verreweg de meest gezonde. En waarschijnlijk bak je ook nog het lekkerste brood.witte angora schreef:Vitamine C wordt door sommige thuisbakkers inderdaad gebruikt om het brood soepeler, en daarmee langer houdbaar te maken. Dan moet je 2 pilletjes vitamine C verbrokkelen en door het deeg doen. Ik merk zelf geen verschil, eerlijk gezegd. En nee, voor je gezondheid hoef je het niet te doen, na het bakken is er niks meer van over.
Re: Wat is gezonder: bruin brood of volkoren brood?
Het grote verschil tussen wit, bruin en volkoren is eigenlijk heel simpel. Volkoren bevat de meeste vezels, waardoor je meer voedingsvezels binnenkrijgt, maar ook eerder een vol gevoel hebt. Bij bruin/tarwe is dit wat minder en bij wit het minste.
Wit brood is dus voornamelijk ongezonder, omdat mensen er vaak meer van eten.
Wit brood is dus voornamelijk ongezonder, omdat mensen er vaak meer van eten.