LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Wat zijn de rechten van een werkloze of arbeidsongeschikte en welke ervaringen heb jij met de verschillende instanties?
Hansje2
Berichten: 9
Lid geworden op: 19 sep 2007 14:03

Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door Hansje2 »

http://www.abvakabofnv.nl/over/aaneen/s ... de_nek_om/

Weet waar ik nu zo ziek van wordt? Al dat gezeur dat iedereen maar elk vervelend baantje moet accepteren boven een uitkering aanvragen. Callcenter netto 6 euro per uur!

Er wel eens aan gedacht dat mensen bijv. door een scheiding finaciele verplichtingen hebben en door dit laag betaalde slaven werk verder in de problemen komen en huis en haard kwijtraken? Nee de meesten onder jullie denk ik niet.

KLIQ reintegratie is in 2005 failliet gegaan!
Schuldige? De overheid.
Kosten meer dan 750.000.000 euro (lees over de balk gegooit)

Hoor je hier iemand over? NEE

Alle andere bedragen die jaarlijks over de balk worden gegooit zal ik je besparen maar maak je hier eens druk over i.p.v drukte een uitkerinkje van 800 euro netto per maand.

Bovenstaande is de reden waarom de staat maar door kan gaan de ene kleine man lapt de andere kleine man erbij! Sukkels.
Richt je op het grote gebeuren, met zijn allen naar Den Haag! Doe iets! Maar stop met die borrelpraat!!!!!

gravedigger
Berichten: 3097
Lid geworden op: 11 jun 2005 20:47

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door gravedigger »

M.a.w. jij bent liever lui dan moe en waarom zou ik voor zo'n hongerloontje vroeg mijn bed uit gaan?? Gelijk intrekken welke uitkering ook. Daar betaal ik mijn belastinggeld NIET voor :x

Jonjo
Berichten: 1485
Lid geworden op: 14 aug 2005 09:18

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door Jonjo »

Wees blij dat je met je armzalige uitkerinkje nog op internet kan spelen.
Ze moeten je uitkerinkje maar inhouden en ga werken. Simpeltje.

Starx
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 sep 2007 13:55

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door Starx »

Het is voor een buitenstaander die niet een ww- of wao-uitkering heeft makkelijk om te zeggen dat je maar aan het werk moet gaan.
Zoals werken voor 6 euro per uur. Helaas in de praktijk werkt het anders:
Je ontvangt bijvoorbeeld een ww-uitkering van 800 euro.
Je gaat werken voor 6 euro per uur, helaas in de calcenterbranche zijn deze uren vaak niet voor 40 uur per week maar voor deeltijd bijvoorbeeld 24 uur per week. Nu kan je voor deze uren dat je werkloos bent een aanvulling krijgen van de ww-uitkering. Maar de belastingdienst wil dan ook weer dat je extra loonbelasting gaat betalen omdat je een gedeeltelijke uitkering ontvangt van het uwv en salaris ontvangt van je werkgever.
Dus in plaats van 6 euro per uur verdien je dan bijvoorbeeld 4 euro per uur. Terwijl je ww-uitkering de uren waar je geen werk voor hebt dan hetzelfde blijft in de loonbelastinggroep. Met als plicht dat je ook nog moet solliciteren. Wil je dit niet dan heb je ook geen aanvulling van de ww en verdien je ongeveer 576 euro (waar niemand van kan leven) dus eigenlijk ben je verplicht om de aanvulling van de ww aan te nemen.

Nu is het ook inderdaad makkelijk om te zeggen, uitkering intrekken ga er maar voor werken. Maar je krijgt 70% ww-uitkering van hetgeen dat je vroeger werkten. Nu ontvang je bijvoorbeeld 800 euro. Dus een 30% mis je. Als je nu voor 6 euro per uur gaat werken voor bijvoorbeeld 40 uur per week ga je er 160 euro op vooruit. Maar in verhouding met hetgeen dat je vroeger verdiende ga je er ook weer op achteruit.
Terwijl momenteel de lasten hoger zijn, energie, huur etc. Heb je dan ook nog het ongeluk dat je in een financiele situatie verkeerd door bijvoorbeeld een scheiding hebt je helemaal een probleem.
Helaas schreeuwen mensen gauw van ga maar werken, uitkeringsgerechtigde maar vaak zijn dit ook de mensen die zelf nooit in een of dit soort situatie heeft gezeten.
Vaak zijn er helaas ook nog genoeg mensen die in een bijstand verkeren terwijl zij daar toch helaas niets aan kunnen doen. Dat het gros daar misbruik van maakt leiden nu eenmaal de goeden onder.

Het is te hopen voor Hansje2 dat zijn financiele situatie erop vooruit gaat en hopelijk snel een baan kan vinden waar hij ongeveer hetzelfde kan verdienen per uur als voordat hij in een uitkering terecht kwam.
En reintegratiebureau's zijn er helaas voor om geld te innen van het UWV vaak zijn zij niet in staat om mensen daadwerkelijk te kunnen helpen met een baan. Helaas heeft dit systeem gefaald het was beter geweest als de overheid gedwongen had dat bedrijven uitkeringsgerechtigen voor een x-% zou moeten aannemen. Zodat men wel een baan zou krijgen.

Mocht het zo zijn dat hansje2 nog geen uitkering heeft aangevraagd mischien is het mogelijk dat je een toeslag kan aanvragen i.v.m. financiele problemen waar hij nu in verkeerd.

Ik wens in ieder geval hansje2 veel succes toe want het leven is kan al zwaar genoeg zijn voor hem of haar.

Hansje2
Berichten: 9
Lid geworden op: 19 sep 2007 14:03

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door Hansje2 »

Starx dank,

Een beetje geluk kan iedereen gebruiken lijkt me.
Mijn levensonderhoud verdien ik door werken hoor, dus mensen, eerst denken dan schrijven.

Voor mij is het niet nodig dat men een baan van 6 euro dient te accepteren

Wel dient men te solliciteren, doet vrijwilligerswerk en in afwachting van je nieuwe baan maak ff gebruik van de uitkering. Overheden misbruiken ons belastinggeld vaker en meer dan menig burger weet c.q kan bevatten.

Door omstandigheden heb ik vroeger zelf een uitkering nodig gehad, ondanks een HBO+ opleiding en werkervaringen.

Soms gaat er van alles mis in je leven (3 personen overleden, scheiding, werkloos, hond dood, ziekte alles binnen 2,5 jaar) en moet je even “hergroeperen”.

Op dit moment maak ik van nabij mee dat een vriend van mij vast in het systeem zit na veel privé problemen (dood, ziekte, hartaanval, ontslag, etc.).

De reden dat ik mij aan veel mensen stoor is het borrelpraat gedoe, lekker kletsen en een mening hebben en daar ook nog eens naar handelen maar onderbouwen met feiten ho maar!

Weet je dat je met die contracten ook nog moet uitkijken, indien je minder dan 25 werkt op basis van een 0 uren contract heb je achteraf ook nog eens geen recht op WW.
(oplossing: stuur je werkgever een aangetekende brief als je laatste 3 maanden meer dan de contractuele 0 uren hebt gewerkt en vraag of hij het contract wil omzetten naar het gemiddeld aantal uren wat je hebt gewerkt tijdens die 3 maanden)
Er is jurisprudentie, waarbij de rechter de grens van 24 uren heeft gehanteerd, dus zorgen dat het er meer zijn (maak overuren, neem diensten van collegae over, etc.)

Wat mij verder stoort is het feit dat consulenten CWI vaak niets weten t.a.v het vakgebied en alleen bezig zijn mensen naar werk te “trappen”, wat wij hier schrijven begrijpen de meesten niet. (getoetst)

Werkzoekenden, houdt moed en zoek.

Succes

kiz
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11 okt 2005 21:37

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door kiz »

Jonjo
BerichtGeplaatst op: 20 Sep 2007 10:13 Onderwerp:

Wees blij dat je met je armzalige uitkerinkje nog op internet kan spelen.
gravedigger
BerichtGeplaatst op: 20 Sep 2007 09:55 Onderwerp:

M.a.w. jij bent liever lui dan moe en waarom zou ik voor zo'n hongerloontje vroeg mijn bed uit gaan??
Beetje kort door de bocht, heren? WW is een werknemersverzekering waar gewoon premie voor wordt ingehouden op het salaris. Het is een verzekering die je niet kan kiezen maar die verplicht door de overheid wordt opgelegd, diezelfde overheid wijzigt ook keer op keer de "polisvoorwaarden" in negatieve zin. Het WW-fonds puilt inmiddels uit omdat er veel méér premie wordt geheven dan noodzakelijk.

Het recht op WW is overigens weldegelijk gerelateerd aan arbeidsverleden, en bedraagt (als je aan de "eisen" voldoet) 70% van het laatstverdiende salaris. Als je in de referentieperiode (4 uit 5) meerdere banen hebt gehad wordt een gemiddelde berekend als je vóór je laatste baan meer verdiende.
Als je dus een baantje aanneemt voor 6 euro per uur en je jaarcontract wordt niet verlengd, ben je daarna dubbel de pisang: én je baan kwijt, nóg een lagere uitkering, nóg meer financiële problemen.

Destijds heb ik om uit de WW te komen een baan geaccepteerd van 16 uur per week (tegen een lager dan mijn laatstverdiende salaris) terwijl ik voor 20 uur per week werkzoekend was. Ik heb uiteraard een aanvraag voor een aanvullende uitkering gedaan, omdat mijn inkomensverlies t.o.v. mijn vorige baan meer dan 25% was, ik verdiende met deze 16u minder dan mijn WW uitkering. De aanvraag is destijds (in 1999) afgewezen omdat het inkomensverlies minder dan 5 uur was.
M.a.w. "werk boven uitkering" is prima, maar dan moet dat werk wél lonend zijn!

NB:
@Jonjo: internetten kun je ook in de bibliotheek of bij de buren...
@gravedigger: het heeft niks met "te lui" te maken, hooguit met het feit dat je logischerwijs niet kunt verwachten dat iemand een baan accepteert die nog minder opbrengt dan de toch al minimale uitkering. De huur moet immers ook gewoon betaald worden.

opinion100
Berichten: 20
Lid geworden op: 20 jul 2007 09:33

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door opinion100 »

Je hebt helemaal gelijk kerel!

mensen die dit niet ( willen ) begrijpen hebben geen tegenslagen gekend!

caruso
Berichten: 1170
Lid geworden op: 20 jul 2005 16:47

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door caruso »

Een waardevolle aanvulling op een topic uit september 2007....

opinion100
Berichten: 20
Lid geworden op: 20 jul 2007 09:33

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door opinion100 »

so what? zulke ervaringen komen binnen bij SP meer dan ooit dus een waardevolle aanvulling ja, om alles weer op te rakelen hoe scofterig met mensen worden omgegaan door sommige gemeentes die onder een hoedje met die nutteloze FLUT bedrijven die niets voor werkloozen doen alleen en maar poen vangen!

Dit moest eens een afgelopen zijn! laat ze maar met iets beters komen waar iedereen wat aan heeft en wordt gestimuleerd inplaats van werklozen te ontmoedigen! dreigen en te behandelen als wezens die niets te zeggen hebben en alsof het kleuters zijn! en als je een beetje mondig bent EN GEEN JA KNIKKER, en je bent niet eens met ALLES wat zij willen of vinden dan mag je vrezen voor je uitkering dat ze je korten of helemaal stopzetten!
Laat ze maar met wat beters komen! wordt hoog tijd dit is geldverspilling!
De ontmoediging begint, als je eenmaal in zo'n nutteloze reintegratie- flut trajekt word gezet door de gemeente! want je wordt in die reintegratie trainingen en trajecte behandelt als een WEZENLOZE IETS ZONDER ENIG ZEGGENSCHAP! BAH!

opinion100
Berichten: 20
Lid geworden op: 20 jul 2007 09:33

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door opinion100 »

so what? zulke ervaringen komen binnen bij SP meer dan ooit dus een waardevolle aanvulling ja, om alles weer op te rakelen hoe scofterig met mensen worden omgegaan door sommige gemeentes die onder een hoedje met die nutteloze FLUT bedrijven die niets voor werkloozen doen alleen en maar poen vangen!

Dit moest eens een afgelopen zijn! laat ze maar met iets beters komen waar iedereen wat aan heeft en wordt gestimuleerd inplaats van werklozen te ontmoedigen! dreigen en te behandelen als wezens die niets te zeggen hebben en alsof het kleuters zijn! en als je een beetje mondig bent EN GEEN JA KNIKKER, en je bent niet eens met ALLES wat zij willen of vinden dan mag je vrezen voor je uitkering dat ze je korten of helemaal stopzetten!
Laat ze maar met wat beters komen! wordt hoog tijd dit is geldverspilling!
De ontmoediging begint, als je eenmaal in zo'n nutteloze reintegratie- flut trajekt word gezet door de gemeente! want je wordt in die reintegratie trainingen en trajecte behandelt als een WEZENLOZE IETS ZONDER ENIG ZEGGENSCHAP! BAH!

caruso
Berichten: 1170
Lid geworden op: 20 jul 2005 16:47

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door caruso »

Waarom plaats je dit bericht, dat mijns inziens beter thuishoort op een "rood" forum, DRIE keer?
En qua leesbaarheid mag je ook wel het een en ander wijzigen! Maar ja, je zal wel op een school gezeten hebben die, dankzij onze fijne socialistische heilstaat, geen tijd meer had jou fatsoenlijk Nederlands te leren....

Ulbe
Berichten: 1409
Lid geworden op: 11 jun 2005 19:18

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door Ulbe »

Ik zou ze het vreten niet willen geven!,

Mensen die voor € 1100,- in de maand moeten werken!, en dan moet alles nog betaald worden!, huur, ziekenzorg, e.d.

De echte optimisten die 's morgens opgewekt uit bed stappen en naar het werk gaan met veel plezier!,

Ze hoeven geen uitkering aan te vragen, en zijn niets en niemand iets verplicht!, en draaien toch die 36 uur in de week vol!, veel mensen die in deze situatie zitten hebben een achtergrond met ziekte, en andere problemen waar ze vaak geen schuld aan hebben,

Voor deze mensen heb ik respect!, het is natuurlijk pure armoede, want een normale toekomst kun hier niet mee opbouwen!, en dan maar afwachten of er nog een hap vreten klaarstaat wanneer je 65 bent, want een normaal pensioen kun je met zo'n bedrag niet opbouwen!,

In de loop der jaren bouw je natuurlijk wel een normaal loon op, maar het duurt tergend lang voordat je kan zeggen, ik kom met een normaal loon thuis,

Chapeau voor deze mensen die onder deze omstandigheden gaan werken!, een uitkering is véél gemakkelijker!, maar respect bouw je hier niet mee op,

Vriendelijke groeten,

Ulbe.

jeroentje271
Berichten: 585
Lid geworden op: 22 nov 2006 21:28

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door jeroentje271 »

Ulbe, top.

Moonlight
Berichten: 55
Lid geworden op: 12 apr 2008 23:06

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door Moonlight »

Er mag ook even niet vergeten worden dat er ook zat mensen zijn die er niet om vragen. Dan jankt de overheid over jongeren en een bijstandsuitkering, maar de overheid heeft zeker nooit de maandbedragen gezien tot 21 jaar?

Echt een krantenwijk brengt nog meer op, maar dan zou je dat wel moeten kunnen lopen!! Wat als je van school afkomt, gehandicapt bent door een ongeluk, geen WAJONG krijgt omdat je als nummer werd behandelt en zelfs het advies kreeg om te gaan werken en als dat niet ging maar terug moest komen, want ja het was niet zo erg want je kan lopen. Dan was er nog maar 1 optie de WWB en solliciteren. Dan heb je werk en ben je blij, blijkt dat je lichaam dat werk totaal niet aan kan en thuis komt te zitten na 2 dagen werken.

Ik ben nog steeds op mijn ouders aangewezen terwijl ik dat helemaal niet wil, ik ben op en het heeft mij helemaal verandert in een minder leuke zin.
Ik kan zeggen een ongeluk kan je niet alleen lichamelijk kapot maken, maar vooral ook geestelijk!
En het is een feit dat de goede onder de slechte lijden! Ben je eerlijk, word je nog harder gestraft dan als je liegt.

Stephanie185
Berichten: 69
Lid geworden op: 07 mei 2007 20:49

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door Stephanie185 »

Niet iedereen vraagt om een uitkering vergeet dat niet.

En aan iedereen die hier negatief zit te doen dat die mensen "niet zo moeten zeuren" ik wil jullie nog wel eens zien als je onverwachts in de bijstand komt en elke ***baan moet aanpakken om behoud van je uitkering, zelfs als het een baan is waar je een totaal andere opleiding voor moet hebben gehad, zelfs als je loodgieter bent en je krijgt een baan aangeboden als schoonheidsspecialiste, moet je die aanpakken, anders ben je je uitkering kwijt, ja mensen, zo werkt het!!!!!!

seagoing racer2
Berichten: 2122
Lid geworden op: 10 jun 2006 10:40

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door seagoing racer2 »

nou prima toch ... ( een goede loodgieter kan best nagels vijlen en een modderbad geven )

BBCS
Berichten: 7084
Lid geworden op: 17 okt 2007 23:34
Contacteer:

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door BBCS »

M.a.w. jij bent liever lui dan moe en waarom zou ik voor zo'n hongerloontje vroeg mijn bed uit gaan?? Gelijk intrekken welke uitkering ook. Daar betaal ik mijn belastinggeld NIET voor


Wel eens gedacht dat de reiskosten ook hoog kunnen zijn?
Als je al moeite hebt met het rondkomen van de uitkering en je wordt verplicht om een baantje te nemen waarbij je het loon hetzelfde is als de uitkering, geen reiskostenvergoeding, en je moet toch behoorlijk wat kosten maken, dan piep jij ook wel anders.

Toen ik werkeloos was heb ik altijd gezegd dat ik er niet op achteruit moet gaan. Is dat wel het geval, dan mogen ze dat baantje achter in hun achterste stoppen.

En die reïntergratiebedrijven:
In mijn ogen is het gewoon waardeloos.
Ze willen gewoon gemakkelijk geld verdienen en ze zijn er heus niet op uit om jouw en mij aan een baan te helpen.

BBCS
Berichten: 7084
Lid geworden op: 17 okt 2007 23:34
Contacteer:

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door BBCS »

Niet iedereen vraagt om een uitkering vergeet dat niet.
Klopt helemaal.
En aan iedereen die hier negatief zit te doen dat die mensen "niet zo moeten zeuren" ik wil jullie nog wel eens zien als je onverwachts in de bijstand komt en elke ***baan moet aanpakken om behoud van je uitkering, zelfs als het een baan is waar je een totaal andere opleiding voor moet hebben gehad, zelfs als je loodgieter bent en je krijgt een baan aangeboden als schoonheidsspecialiste, moet je die aanpakken, anders ben je je uitkering kwijt, ja mensen, zo werkt het!!!!!!
Als ik kijk toen ik werkeloos werd wat de situatie toen was:

Ik kwam op straat te staan toen het bedrijf waar ik werkzaam was failliet ging.
Ik was niet de enige. Toendertijd kwamen de meeste uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk contract bijna allemaal op straat te staan.

Na een jaar kwamen op sommige vacatures meer dan 50 reacties.

Het heeft dan eigenlijk ook helemaal geen zin om op een andere baan te reageren dan wat je opleiding is, omdat de werkgevers voornamelijk kijken naar diegene waar ze op zoek naar zijn en heel kritisch zijn in de sollicitanten.
zelfs als het een baan is waar je een totaal andere opleiding voor moet hebben gehad, zelfs als je loodgieter bent en je krijgt een baan aangeboden als schoonheidsspecialiste, moet je die aanpakken, anders ben je je uitkering kwijt, ja mensen, zo werkt het!!!!!
Laat de overheid eens gaan kijken naar de praktijk en naar de werkelijke situaties die echt voorkomen, dan naar hun theoretische denkpatroon en denken hoe het zal gaan.

Toen ik werkeloos was besteedde ik op een gegeven moment maar 5 minuten per maand voor de sollicitaties. Niet omdat ik het niet wilde, maar domweg omdat het geen zin had.

alfatrion
Berichten: 22043
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door alfatrion »

Toevallig liep er op een politiek discussie forum een discussie over het plan van Rutte: 'werken voor je uitkering'. Dat is een iets andere discussie, maar het punt dat ik daar maakte kan ik hier ook gebruiken:

De mensen met een uitkering hebben een eigen verlangen waar invulling aangegeven moet worden. Dat betekent dus passend werk. Het probleem met dit plan is het volledig uitgaat van wat de maatschappij wil. Daarnaast worden deze mensen uitgebuit. Als de overheid behoefte heeft aan deze mensen waarom bied zij dit werk dan niet voor een normaal salaris aan? En dan als onderdeel van een breder geheel, dus met daarnaast nog hulp naar beter passend werk.

Dat je belasting moet betalen over je hele inkomen vind ik zo vreemd niet. En als je inkomen bestaat uit een betaalde baan met een aanvulling uit de WW dan betekent dat je over die aanvulling ook belasting moet betalen. En de mensen met een WW uitkering hebben het over het algemeen stukken beter dan mensen in de bijstand.

Snake-lady
Berichten: 71
Lid geworden op: 20 mei 2008 10:10

Re: Wat nu, geen uitkering bij werkweigeren!?

Ongelezen bericht door Snake-lady »

En de mensen met een WW uitkering hebben het over het algemeen stukken beter dan mensen in de bijstand.
MEE EENS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
En al dat gezeik over "alle baantjes aanpakken anders uitkering kwijt" is onzin!
Ik kreeg met mijn VMBO banen aangeboden als technisch manager, secretresse voor directeur's enz enz allemaal banen die voor mij al totaal niet zijn weggelegd, niet kwa nivieau en al helemaal niet kwa opleiding...Mijn buurjongen van toen kreeg banen als volleerd loodgieter, ervaren timmerman, en ik dacht zelfs iets in de trand van schoonheidsspecialiste aangeboden :roll: En bij het CWI kun je aangeven wat je wilt, ze doen er toch niks mee, dat zelfde geldt voor uitzendbureau's, die vragen ook wat je wensen zijn, maar doen daar ook niks mee.
En mensen die zeggen dat de banen voor iedereen voor het oprapen zijn, weten niet wat er speelt in de weksector, want ook dat is grote onzin :!:

Gesloten