LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] defenitie woekerpolis

Bespreek hier de ontwikkelingen in de woekerpolis-affaire
Janny
Berichten: 2094
Lid geworden op: 27 aug 2003 21:15

defenitie woekerpolis

Ongelezen bericht door Janny »

Wie kent de defenitie van de woeker polis?

of is alles een woekerpolis totdat het tegendeel blijkt!

Om te kunnen herkennen, moet je wel de kenmerken weten, en raar genoeg is daar schijnbaar geen vaststaande defenitie van.
janny

Gerborgh
Berichten: 381
Lid geworden op: 27 jun 2006 18:02

Re: defenitie woekerpolis

Ongelezen bericht door Gerborgh »

In maart 2007 hebben de belangrijkste betrokkenen, het Verbond van Verzekeraars, de Stichting Verliespolis, het Ministerie van Financiën en de Ombudsman Financiële Dienstverlening overeenstemming bereikt over de verdere aanpak van de problematiek. De problematiek wordt categoraal onderzocht (Er worden steeds enkele zaken behandeld die representatief kunnen worden geacht voor een bepaalde productcategorie) om te bezien of er sprake is van gegronde klachten. Als dat het geval is zal de Ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, aansturen op aanpassing van het product. Als de verzekeraar de aanpassing accepteert zal deze ook het initiatief nemen de aanpassing door te voeren voor alle verzekerden (ook voor diegenen die niet geklaagd hebben). Overigens is de verzekerde, in tegenstelling tot de verzekeraar, niet gebonden aan het advies van de Ombudsman.

Op de website van de Ombudsman wordt een lijst gepubliceerd met alle beleggingsverzekeringen. Per product wordt aangegeven of er door de Ombudsman uitspraken zijn gedaan, of er procedures lopen, en of verzekeraars tot aanpassing van de voorwaarden of reparatie zijn overgegaan. Consumenten kunnen via de website van de Ombudsman zaken aanmelden als zij over een op de lijst voorkomen product klachten hebben.


(Bron Wikipedia)

Gerborgh
Berichten: 381
Lid geworden op: 27 jun 2006 18:02

Re: defenitie woekerpolis

Ongelezen bericht door Gerborgh »

25 januari 2008:

Het onderzoek van het ministerie van Financiën naar beleggingspolissen zal op zijn vroegst eind april klaar zijn. Dat heeft minister Bos aan de Tweede Kamer laten weten in reactie op vragen van onder meer de Consumentenbond naar de stand van zaken bij het onderzoek, dat vorig jaar al had moeten zijn afgerond. "Het overleg tussen onderzoekers en verzekeraars over de opzet van het empirische gedeelte van het onderzoek heeft relatief veel tijd gekost", voert Bos als excuus aan.

peewee
Berichten: 2195
Lid geworden op: 15 mar 2004 12:00

Re: defenitie woekerpolis

Ongelezen bericht door peewee »

Janny,

De term ''woekerpolis' is een pakkende term verzonnen door Tros Rader. De juridisch wellicht juistere term is wellicht wat aan de lange kant. Die zou moeten luiden:

beleggingsverzekeringen die door consumenten onder invloed van dwaling (t.a.v. de kosteninhoudingen) zijn aangegaan en zijn afgesloten na 1 juni 1994 danwel -in het geval van spaarkasovereenkomsten- zijn afgesloten na 1985.

De namen van de desbetreffende producten staan allen (of bijna allen) op de website van het KIFID www.kifid.nl

Janny
Berichten: 2094
Lid geworden op: 27 aug 2003 21:15

Re: defenitie woekerpolis

Ongelezen bericht door Janny »

peewee,
dank je.
nu weet je tenminste dat er een omschrijving is van het product "woekerpolis",

janny

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: defenitie woekerpolis

Ongelezen bericht door kweenie »

Peewee, de lijst van kifid is een lijst met beleggingspolissen. Dit is dus heel wat anders dan een lijst met woekerpolissen. Ik zie regelmatig berichten van mensen die zeggen: mijn product staat op de lijst DUS het is een woekerpolis DUS ik moet er vanaf. Dat is dus onzin.

Je gaat hierbij namelijk voorbij aan de essentie, namelijk dat ze "onder invloed van dwaling (t.a.v. de kosteninhoudingen) zijn aangegaan en zijn afgesloten na 1 juni 1994 danwel -in het geval van spaarkasovereenkomsten- zijn afgesloten na 1985."

Janny
Berichten: 2094
Lid geworden op: 27 aug 2003 21:15

Re: defenitie woekerpolis

Ongelezen bericht door Janny »

met ander woorden:

het kan vriezen het kan dooien, en de waarheid en de openheid moet je zoeken.

Gelukkig ben ik niet in het bezit van polissen waarvan ik het vermoeden heb dat ze eronder vallen. Ik wilde echter graag weten of men een definitie hanteerde. nee dus. Men is steeds aan het aftasten wat er onder valt.

Janny

independerst
Berichten: 8
Lid geworden op: 01 feb 2008 21:03

Re: defenitie woekerpolis

Ongelezen bericht door independerst »

In deze "woekerpolissen" zitten kosten, echter Tros Radar en Independer gooien voor de sensatie alle kosten maar op een hoop, de premie die de klant betaalt voor de overlijdensrisicodekkingen welke in deze kosten zijn begrepen worden stelselmatig niet genoemd.

Stel je hebt een polis met als doelkapitaal 100.000 euro, maar je vindt dat het overlijdensrisico op twee levens moet worden afgedekt voor 200.000 euro, verwacht je dan dat een aanzienlijk deel van je totale maandlast aan premie opgaat voor deze overlijdensrisicoverzekeringen?
Ja dus, en door alles over een kam te scheren heb je prime-time top televisie en iedereen is aan de buis gekluisterd. :shock:

Als je niet wil verzekeren, kun je aflossingsvrij en eventueel annuitair of lineair lenen en het risico op vooroverlijden evtentueel verzekeren.

Of dat nieuwe product banksparen, want banken zijn zoveel eerlijker dan die verzekeraars toch? Maar niemand vertelt je dan over die vervelende SEW of BEW welke vergaande fiscale en financiele consequenties kunnen hebben.

N.b. de eersten die banksparen op de markt hebben gebracht zijn de verzekeraars zoals Allianz :lol:

Gesloten