Ik denk dat bij Monster een rol speelde dat het niet om concrete schadecompensaties ging, maar het toch al een politieke uitzending was: alles stond in het teken van de behandeling van het rapport van de Commissie De Wit in de Tweede Kamer, waarbij (een meerderheid?) politici zullen voorstellen de Ombudsfase uit KiFiD te halen en daarvan een onafhankelijke Financiële Ombudsman te maken, die primair de belangen van consumenten behartigt. Zijn aan- of afwezigheid had natuurlijk toch geen invloed op die al ingenomen politieke standpunten.
Er is wel wat te zeggen voor zo'n Overheids Consumentenman. Maar hier wil ik opmerken dat dat allemaal over de toekomst gaat en uw problemen om uw woekerschade te verhalen niet oplost. Daarvoor blijft u aangewezen op de huidige KiFID. Daarom is het zondermeer jammer dat elke keer als de Stichting Ombudsman (http://www.deombudsman.nl/ombudsman/historie) in de uitzending over de Geschillencommissie begon, hij werd afgekapt. Terwijl in de huidige situatie u toch echt op de Geschillencommissie KiFiD bent aangewezen om uw recht te halen. De ombudsfase is momenteel een noodzakelijk kwaad. Laat u niet ontmoedigen. De ombudsfase hoeft maar hooguit 6 maanden te duren, als u goed op let. Enfin, alweer: volg de Crommentuyn route, met een garantie op succes.
De Tweede Kamer behandelt het rapport van de Commissie De Wit op 7 maart, dus kennelijk 2 dagen voor de hoorzitting over de kwestie van beleggingspolissen.
http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen ... G=07&DOW=2
http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen ... ndag&his=0
Document kabinetsreactie: http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/d ... e-wit3.pdf
De Commissie De Wit wil de KiFiD (alleen ombudsfase?) een publiekrechtelijke status geven, het Kabinet is tegen:
Het omvormen van het Kifid tot een zelfstandig bestuursorgaan is een drastische maatregel. Er staan ook andere instrumenten ter beschikking om de door de commissie genoemde aandachtspunten te adresseren, zoals aanpassingen door Kifid zelf ten aanzien van de governance en het stellen van nadere regels. Het kabinet bekijkt op dit moment op welke wijze het functioneren van Kifid kan worden verbeterd, waaronder het verder verbeteren van de informatie-uitwisseling van Kifid aan de toezichthouders en het aanpassen van de governancestructuur. Hiertoe wordt overleg gevoerd met Kifid, DNB en de AFM. Indien nodig, zullen de eisen die in de regelgeving worden gesteld voor de erkenning van geschilleninstanties in de zin van de Wft worden aangescherpt.