LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] ontwoekeren

Bespreek hier de ontwikkelingen in de woekerpolis-affaire
fiechter
Berichten: 4
Lid geworden op: 30 apr 2008 17:21

ontwoekeren

Ongelezen bericht door fiechter »

Als je uit een oud regiem kapitaalverzekeringspolis of lijfrentepolis tot opzegging/verwijdering van de overlijdensrisicoverzekering en/of de arbeidsongeschiktheids verzekering overgaat dan zullen de kosten dalen en zal er dus een hoger rendement ontstaan. Blijft het oude fiscale regiem dan toch van toepassing of wordt dit gezien als een ongeoorloofde premieverhoging en vervalt daarmee het gunstige oude fiscale regiem?

g7

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: ontwoekeren

Ongelezen bericht door kweenie »

Ik betwijfel of je dit fiscaal mag doen, omdat je voor zulke polissen risico moet lopen. Anders wordt het niet als verzekering gezien. Eén van de fiscale eisen is nl. dat het echt een verzekering is en dat jij of de verzekeraar risico loopt. De uitkering bij overlijden mag dus niet gelijk zijn aan de opgebouwde waarde, dus er moet ee nvorm van overlijdensrisico zijn ingebouwd.

fiechter
Berichten: 4
Lid geworden op: 30 apr 2008 17:21

Re: ontwoekeren

Ongelezen bericht door fiechter »

Dag Kweenie,

Er zijn 2 types kapitaalverzekeringen, nl: de kapitaalverzekering bij leven (keert niet uit bij vooroverlijden) en de gemengde verzekering (=kapitaalverzekering bij leven plus overlijdensrisicoverzekering). Als je uit de gemengde verzekering de overlijdensrisicoverz. verwijdert blijft er een kapitaalverzekering bij leven over. De verzekeringsmaatschappij loopt het risico dat de polishouder leeft op de einddatum en moet uitkeren en de polishouder loopt het risico op vooroverlijden zonder uitkering. Ik ben ook geen fiscalist en weet derhalve ook niet of een kapitaalverzekering bij leven fiscaal als zodanig wordt beschouwd of niet en zoja of bij wijziging het oud regiem blijft gelden,

g7

Jaap vd Scheur
Berichten: 7
Lid geworden op: 31 dec 2007 11:01

Re: ontwoekeren

Ongelezen bericht door Jaap vd Scheur »

Hoi Fiechter,

Zie hieronder een lekker simpel (ahum) tekstje over dergelijke verzekeringen:

Kapitaalverzekeringen gesloten onder de Wet IB 1964

Voor kapitaalverzekeringen die zijn gesloten vóór 1 januari 2001 én niet zijn omgezet in een KEW geldt de hoofdregel dat de waarde van die verzekering tijdens de opbouwfase tot box 3 behoort. Voor kapitaalverzekeringen die zijn gesloten vóór 15 september 1999 kan een bijzondere waardevrijstelling van toepassing zijn (€ 123.428; onderdeel AN, eerste lid Invoeringswet Wet IB 2001). De looptijd van de verzekering mag dan na 13 september 1999 niet zijn verlengd. Evenmin mag het verzekerd kapitaal na die datum zijn verhoogd, anders dan op grond van een bestaande clausule in de polis. De bijzondere waardevrijstelling geldt in beginsel per belastingplichtige.

Bij een uitkering uit een op 31 december 2000 bestaande kapitaalverzekering die niet is omgezet in een KEW, geldt het volgende. Ingevolge de Invoeringswet Wet IB 2001 kunnen de vrijstellingsvoorwaarden van vóór inwerkingtreding van de Wet IB 2001 van toepassing blijven voor de uitkering(en) uit een dergelijke kapitaalverzekering. Bij de uitkering moet worden beoordeeld of de daarin begrepen rente op grond van de bepalingen van de Wet IB 1964 belast is of niet (onderdelen AL en AM Invoeringswet Wet IB 2001). Onder die wet werd de rentecomponent in de kapitaalsuitkering ook volgens de saldomethode bepaald (artikel 25, vijfde lid, Wet IB 1964).

De in de kapitaalsuitkering begrepen rente kon onder bepaalde voorwaarden zijn vrijgesteld van belastingheffing. Voor vanaf 1992 gesloten kapitaalverzekeringen zijn de betreffende vrijstellingsvoorwaarden opgenomen in artikel 26a, tweede lid Wet IB 1964. Deze maximale “uitkeringsvrijstelling” bedraagt f 272.000 / € 123.428 (tekst 2000) bij een looptijd van tenminste 20 jaren.

Voor tot en met 31 december 1991 gesloten kapitaalverzekeringen gold in beginsel een onbeperkte uitkeringsvrijstelling. Er moest dan wel ten minste twaalf jaar jaarlijks premies zijn voldaan. Bovendien moesten de gedurende de looptijd betaalde premies in een bepaalde verhouding, afhankelijk van de looptijd van de verzekering, tot elkaar staan; dit noemt men de bandbreedte. Hieronder volgt een overzicht van de bij de diverse looptijden geldende bandbreedtes:

Maximale looptijd
Bandbreedte

15 jaar
1:5

20 jaar
1:10

30 jaar
1:15

meer dan 30 jaar
1:20

Vorenstaande oude vrijstellingsvoorwaarden voor kapitaalverzekeringen van vóór 1 januari 2001 kunnen onder voorwaarden ook nadien hun belang blijven behouden voor op of na die datum ontvangen uitkeringen.

Op 31 december 2000 bestaande kapitaalverzekeringen kunnen worden omgezet in een KEW. Er moet ook dan aan alle KEW-voorwaarden worden voldaan. Bovendien gelden er specifieke regels (onderdelen AO en AP Invoeringswet Wet IB 2001). Voor kapitaalverzekeringen van na 14 september 1999 geldt bij omzetting nog een bijzondere regeling.

Eea komt er simpelweg op neer dat je aan oud-regime polissen niet moet rommelen, om de volledige vrijstelling te benutten. Het zijn namelijk (meestal) de mooiste polissen.

Jaap vd Scheur
Berichten: 7
Lid geworden op: 31 dec 2007 11:01

Re: ontwoekeren

Ongelezen bericht door Jaap vd Scheur »

Oh ja, als je nog een specifieke vraag hebt kan je 'm ff posten, het luistert allemaal nog al nauw namelijk en er is ontelbaar veel jurisprudentie over...

Zal ff voor je kijken of ik op je vraag in eerste instantie wat kan vinden in m'n documentatie (slechts een documentje van 120 pagina's over enkel en alleen kapitaalverzekeringen...)

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: ontwoekeren

Ongelezen bericht door kweenie »

Het was al wel duidelijk dat het verzekerd kapitaal niet verhoogd mag worden, anders dan op grond van een bestaande clausule in de polis. Maar de vraag was juist of het stopzetten van de orv, wat bij gelijk blijvende maandpremie leidt tot een hoger eindkapitaal, wordt opgevat als een (ongeoorloofde) verhoging van het verzekerde kapitaal, of dat het een toegestane wijziging binnen de polis betreft.

Weet jij misschien toevallig of dit toegestaan is? (Ik ben daar zelf ook wel nieuwsgierig naar.)

fiechter
Berichten: 4
Lid geworden op: 30 apr 2008 17:21

Re: ontwoekeren

Ongelezen bericht door fiechter »

Dag Jaap en Kweenie,

Oud regiem polissen zijn inderdaad mooie polissen en je moet zeer goed weten wat je eraan versleutelt teneinde het gunstige oude fiscale regiem te kunnen behouden. Echter ze worden pas echt aantrekkelijk als je ze kunt "ontwoekeren" anders zijn het vooral de verzekeraars die ervan profiteren. Uit de belastingwet 1964 blijkt dat er niet veel mag maar er staat niet concreet wat wel mag. Ik heb ook bij verschillende verzekeraars geinformeerd en krijg verschillende antwoorden zoals: reguliere premieverhoging in een oud regiem polis geeft verval van het gunstige oude fiscale regiem (dat klopt) echter extra premiestortingen (binnen de bandbreedtes) worden niet gezien als premieverhoging en dit is dus mogelijk met behoud van het gunstige fiscale regiem (dat klopt ook volgens mij). Wanneer de overlijdensrisicoverzekering uit de polis wordt gehaald, wordt er meer premie belegd. Dit wordt ook gezien als een premieverhoging en heeft dezelfde ongunstige gevolgen als bovengenoemde premieverhoging (klopt dit?). De redenering kan nl. ook zijn dat door verwijdering van de overlijdensrisicoverzekering en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering alleen de kosten omlaag gaan, van een echte premieverhoging is dan geen sprake.

Voor iedereen met 1 of meer oud regiempolissen is het interessant om te weten wat fiscaal mogelijk is teneinde de kosten in deze polissen te drukken en/of premie bij te storten. Ik heb er 1 uit 1989 en 1 uit 1993 en zou ze wel willen activeren uiteraard met behoud van het oude fiscale regiem. Wat mag wel in concreto met deze polissen, dat is de vraag.

g7

Gesloten