LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Basisverzekering niet vergelijken

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
juuldijk
Berichten: 37
Lid geworden op: 08 jun 2007 12:07

Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door juuldijk »

De zorgverzekering is erg ondoorzichtig. Ik probeer jaarlijks om te besparen op premies voor verzekeringen. Dit probeer ik ook voor de zorgverzekering. Ik heb gekozen na veel vergelijkingen voor De Friesland. Maar ik heb mij blind gestaard op de hoogte van de basispremie. Deze wordt jaarlijks met veel tam tam gepubliceerd door de verzekeraars. Volgens mij houden ze de premie voor de basisverzekering bewust laag om met de aanvullende dekkingen alsnog extra premie binnen te hengelen.

Tip staar je niet blind op de basispremie, maar vergelijk ook de dekkingen.

Zie http://www.independer.nl/zorgverzekering/intro.aspx

Leuk artikel hierover: http://financieel.infonu.nl/verzekering ... ingen.html

monic27
Berichten: 4
Lid geworden op: 12 nov 2008 17:15

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door monic27 »

Niet iedereen heeft een aanvullende verzekering (nodig) en dan is de hoogte van de basispremie wel degelijk belangrijk

bushalte
Berichten: 119
Lid geworden op: 20 okt 2004 18:42

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door bushalte »

als je geen tanden hebt dan heb je pas geen aanvullende verz. nodg.

We vergeten hier het eigen risico, er zijn nog steeds mensen die niet weten dat het eigen risico gebaseerd is op gebruik van de Basis -verzekering.

senseo
Berichten: 158
Lid geworden op: 06 okt 2005 21:35

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door senseo »

Die basispremies zijn lood om oud ijzer !
Nee niet iedereen heeft een aanvullende verzekering nodig en daarom is het ikke ikke ikke. Ben je gezond lekker goedkoop, heb je wat kom je nergens meer weg, bij een andere verzekering ben je idd te duur geworden voor aanvullende verzekering.

Zilverspar
Berichten: 48
Lid geworden op: 22 nov 2008 13:33

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door Zilverspar »

Voor de meeste mensen is de basis wel voldoende om af te sluiten en ja dan kijk ik (en vele anderen met mij) toch naar de premie. Ben nu bij Anderzorg en daar blijf ik bij, heeft een goedkope basis en ik ben al een aantal jaren tevreden.
Tuurlijk is het ikke, ikke, ik zou ook geen auto verzekeren die ik niet heb, wie wel?

Veel mensen reageren een beetje overdone bij die aanvullende verzekeringen, als je echt goed leest wat je er voor krijgt stelt het allemaal niet zo heel veel voor, vooral de tandasrt bij veel maatschappijen is bedroevend slecht.... :evil:

marieke2407

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door marieke2407 »

hallo'

ik vind persoonlijk dat je ook voorruit moet kijken,ik was 18 toen ik alleenstaand was,door omstandigeheden en toen nog zuidhollandse eilanden had,dat is toen overgenomen door oz,ik heb toen gelijk het hoogste pakket genomen,dat kon toen nog zonder keuren enz..
godzeidank heb ik dat gedaan,ten eerste is mijn gebit aahhh
en ten tweede mijn gezondheid,ze betalen gruwlijk veel voor me aan fysio de max 100o euro over medicatie,ziekenhuizen en operatie;s nog maar niet te spreken maar dat is basis de laatste,toch?behalve de fysio en tandarst..

de mensen die nu denken oh ik neem een duurder pakket die hoor je schelden dat je niet zomaar aangenomen,word maar dat is al jaren bekent.maar nu ze wat hebben willen ze ineens omhoog..ja en dat gaat niet zomaar...dan had je voorruit moeten denken...
zeg ik dan.....jaren betalen voor niks maar net als nu de laatste jaren gaat het heel erg slecht met me....dus ja...

mvg marieke

Zilverspar
Berichten: 48
Lid geworden op: 22 nov 2008 13:33

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door Zilverspar »

Beste Marieke,

Fysiotherapie zit ook in de basis mits dit chronisch is na 9 behandeling. Het ligt ook aan je financiele draagkracht of je bijverzekering noodzakelijk acht. Kijk ik kan fysio wel gewoon betalen en ook de tandartskosten betaal ik al jaren gewoon zelf.
Die aanvullende verzekeringen zijn ook veelal kind gerelateerd en niet voor iedereen aan de orde, bijvoorbeeld een plaswekker/Ronald mcDonald huis enz, tja als je geen kinderen hebt en nooit wilt is dat wat overdone natuurlijk.
Tis natuurlijk afhankelijk van veel zaken en voor iedereen verschillend dus oordelen is dan ook onmogelijk.....
Ik heb de basis met een hoge eigen risico bijvoorbeeld en dat heeft niets met mijn huidige gezondheid te maken maar met wat reeel is voor mij zowel nu asl in de toekomst.

mliempt
Berichten: 5
Lid geworden op: 24 dec 2008 23:36

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door mliempt »

Ik had er dit jaar geen zin in maar heb me (op de valreep) toch weer verdiept in de zorgverzekeringen. Nu vooral om vergoeding van vervoerskosten omdat die met ingang van volgend niet meer aftrekbaar zijn bij de belastingen. Tot mijn ontsteltenis kwam ik er achter dat de diverse verzekeraars de zogenaamde hardheidsclausule zeer verschillend toepassen. Daardoor loopt mijn man de laatste jaren duizenden euro’s aan vergoeding mis.

Dit heb ik ook aan Menzis laten weten. Lees hier onder mijn bericht aan hen. Ik zou het heel fijn vinden als hier nog vóór 1 januari a.s. bekendheid aan gegeven kan worden.


Mijn bericht aan Menzis:

Geachte mevrouw, mijnheer,

Gisteren stelde ik via e-mail deze vraag: Niet ik maar mijn man is bij jullie verzekerd. Omdat ik dit soort zaken altijd regel meld ik me dus bij jullie.
Het is weer tijd de zorgverzekeringen te bekijken, helaas. Nu kwam ik een verzekering tegen die vervoerskosten, met de eigen bijdrage, wel vergoed. Ook nog tegen een aangename prijs kan ik vaststellen. Ikzelf ben verzekerd bij het VGZ en daar werd de hardheidsclausule mbt de vervoerskosten uitgebreid uitgelegd. Daar zou mijn man ook in aanmerking komen voor vergoeding.
Hij moet na transplantatie in Leiden in 2005 regelmatig weer naar Leiden. Dit was in 2007 zo'n 25 keer en dit jaar denk ik zo'n twintig keer. Minstens elke 6 weken 1 keer en dan zo nu en dan nog eens tussendoor. Nu ben ik er pas achter gekomen dat er lotgenoten zijn die deze kosten ook van de verzekeraar terugkrijgen. Zonder machtiging natuurlijk, er is immers geen sprake van keuzevrijheid. Ik ben nu dus razend benieuwd of ik deze kosten bij jullie kan declareren. Indien dit niet het geval is ben ik dus genoodzaakt over te stappen. Ik vertrouw op een snel antwoord omdat ook van mij snelle actie verwacht wordt.

Gelukkig kreeg ik snel antwoord van u. De inhoud stelde mij helaas wel teleur, althans dat gedeelte wat voor ons van belang is nl:
- U bent aangewezen op vervoer als gevolg van een behandeling voor een langdurige ziekte of aandoening en
- de behandeling duurt langer dan vijf maanden.
- Het vervoer is minimaal twee maal per week
- en de reisafstand is langer dan 25 kilometer, enkele reis.

Ik ben dus genoodzaakt over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Ik heb er verschillende gevonden die een veel klantvriendelijker vergoedingssysteem hebben nl:
In 2009
Duur behandeling (aantal maanden) x frequentie (aantal keer per maand) x (afstand in kilometers x wegingsfactor 0,28)
Vergoeding is mogelijk als uit de formule een getal komt dat hoger of gelijk is aan 250 (berekend op jaarbasis). Eventueel door u aangedragen aanvullende argumentatie bij de uitkomst van deze formule zal in de beoordeling worden meegenomen.

In het geval van mijn man levert de formule over de laatste twee jaar cijfers op van 931 en 745.
Het gaat dus om duizenden kilometers per jaar (en ook veel meer dan 1000 euro per jaar) die door uw basisverzekering niet vergoed worden en bij andere zorgverzekeraars wel. We zijn het onze financiële positie verplicht van verzekeraar te veranderen.
Vanavond heb ik mijn man dus bij een andere verzekeraar aangemeld. Ik kan me voorstellen dat u hier niet rouwig om bent. Klanten die veel geld kosten kwijtraken is een verlossing.

Omdat ik het toch wel erg oneerlijk vind dat er zoveel verschil kan zijn in de uitvoering van de basisverzekering ga ik uitzoeken of er een mogelijkheid is hier meer algemene bekendheid aan te geven.

Niet alleen wij, velen met ons zijn de laatste jaren deze vergoeding misgelopen. Dan te bedenken dat het om chronisch zieke mensen gaat die het vaak toch al niet al te breed hebben. Eerlijk, als ik daar aan denk word ik gewoon misselijk. Mijnheer Van Boxtel moet zich schamen.

Met vriendelijke groet,

Mathilde D.
Berichten: 2158
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Duur behandeling (aantal maanden) x frequentie (aantal keer per maand) x (afstand in kilometers x wegingsfactor 0,2
Vergoeding is mogelijk als uit de formule een getal komt dat hoger of gelijk is aan 250 (berekend op jaarbasis).
Hallo,
Om welke verzekeraar(s) gaat dit? En staat dit ergens op papier? Hoe weet je dat de nieuwe verzekeraar dit zo toepast?
PS Ik heb dit opgezocht op de site van het CVZ(http://www.consumenten.cvz.nl/default.a ... ervoer.asp).
"Auto of openbaar vervoer
Uw verzekeraar vergoedt alleen kosten voor het gebruik van de auto of openbaar vervoer als u:
.....
......
Hardheidsclausule
Als u voor de behandeling van een langdurige ziekte of aandoening voor langere tijd bent aangewezen op vervoer, en u behoort niet tot de categorieën voor wie de zorgverzekeraar normaliter de kosten van de auto of het openbaar vervoer vergoedt, dan kan uw verzekeraar besluiten ook in uw situatie de kosten daarvan te vergoeden (deze mogelijkheid staat bekend als de 'hardheidsclausule'). Bij de beoordeling hiervan hanteert de zorgverzekeraar de volgende formule:
5 (maanden) x 2 (keren per week) x 4 (weken in een maand) x {25 (km afstand enkele reis) x 0,25 (wegingsfactor)} = 250.
In deze formule zijn de vetgedrukte getallen variabel, dus het aantal maanden, het aantal keren per week en de afstand. Als de uitkomst gelijk is aan of meer is dan 250, kunt u op grond van de hardheidsclausule aanspraak maken op ziekenvervoer."
Ik denk dat je dit dan misschien aan de SKGZ zou kunnen voorleggen?
Laatst gewijzigd door Mathilde D. op 28 dec 2008 15:03, 1 keer totaal gewijzigd.

mliempt
Berichten: 5
Lid geworden op: 24 dec 2008 23:36

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door mliempt »

Menzis is dus de verzekering die zeker niet zal vergoeden. Ohra en CZ gebruiken de formule en Agis geeft ook geen duidelijkheid. Van de overige weet ik het dus niet.
Marja

Mathilde D.
Berichten: 2158
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Misschien hebben jullie nog iets aan deze informatie. Bij de Salland vond ik de volgende tekst (basisverzekering 2009):
Ziekenvervoer voor zover dit verband houdt opname/behandeling die voor rekening van de basisverzekering plaatsvindt (ook bij opname en ontslag in een AWBZ instelling).
Voorwaarden:
op voorschrift arts/specialist
schriftelijke toestemming Salland vooraf (aanvraag formulier vervoer)
aanvraag opsturen naar Salland
Eigen bijdrage ziekenvervoer 2009 bedraagt: € 89,-. (2008 € 86,-)
Verzekerde die gebruikt maakt van zittend ziekenvervoer (taxi) krijgt met ingang van 01 januari 2008 de eigen bijdrage opgelegd door Salland en niet meer via het taxibedrijf. Contante betaling aan taxichauffeur is dus niet meer van toepassing. Verzekerde krijgt via afdeling debiteuren een nota voor de eigen bijdrage die vervolgens aan Salland betaald dient te worden.

Verzekerden die met eigen vervoer / openbaar vervoer reizen hierbij wordt de eigen bijdrage in mindering gehouden bij het uit te keren bedrag.

Met ingang van 1 juni 2004 is de regeling ziekenvervoer ingrijpend veranderd. Alleen verzekerden/patiënten met een beperkt aantal indicaties kunnen aanspraak maken op passend vervoer conform de Regeling Ziekenvervoer Voorwaarden: Het betreft verzekerden/ patiënten die
een nierdialyse ondergaan,
een chemokuur of radiotherapie krijgen,
permanent gebruik maken van een rolstoel,
visueel gehandicapt zijn en zich niet zelfstandig kunnen verplaatsen.
Daarnaast kunnen verzekerden/patiënten die langdurig aangewezen zijn op vervoer als gevolg van een langdurige ziekte of langdurige aandoening een beroep doen op een zogenaamde hardsheidsclausule.
Wat is de hardheidsclausule? Het kan zijn dat u niet voldoet aan een van de vier, met name genoemde indicaties, maar toch voor behandeling van een langdurige ziekte langdurig op vervoer bent aangewezen. Vergoeding van ziekenvervoer is dan mogelijk indien uit de volgende formule een waarde volgt die hoger of gelijk is aan 250: Duur behandeling (aantal weken) x frequentie (aantal keer per week) x (afstand in kilometers x wegingsfactor 0,25). Voorbeeld: 20 weken 2x per week afstand 25 kilometer. 20x2x (25x 0,25)= 250 (op basis van enkele afstand) U moet hiervoor wel het aanvraagformulier zittend ziekenvervoer bij Salland indienen.

mliempt
Berichten: 5
Lid geworden op: 24 dec 2008 23:36

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door mliempt »

Dit alles heb ik dus onlangs ontdekt. In feite hadden we hier dus vanaf 2005 al recht op. Behoorlijk zuur om daar nu achter te komen. Aan de andere kant, beter laat dan nooit.

senseo
Berichten: 158
Lid geworden op: 06 okt 2005 21:35

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door senseo »

Marieke weet je wat er nu gebeurt, pakketten worden versoberd/uitgekleed door een aantal best wel veel verzekeraars. Als je dan jaren duur en uitgebreid bent verzekerd kan het maar zo zijn dat ze jouw pakket uitkleden, nieuwe pakket (jouw oude pakket als het ware)wordt aangeboden, jij wordt nu opeens geweigerd (bij onvz bijvoorbeeld is dat gebeurd vorig jaar).
Zo ben je uiteindelijk overgeleverd met je aanvullende verzekering aan de verzekeraars. Of ze gaan jouw pakket ipv duur superduur maken, ben je ook de pisang, kun je het bv niet meer betalen. :?

Vuurtorenwachter
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 mar 2009 22:53

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door Vuurtorenwachter »

Beste Marja,
Het is zeker de moeite waard om met terug werkende kracht de vervoerskosten alsnog vergoed zien te krijgen. Niet geschoten is altijd mis.[/quote]

mliempt
Berichten: 5
Lid geworden op: 24 dec 2008 23:36

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door mliempt »

Hallo Vuurtorenwachter,

Leuke naam trouwens. En ja, ik ben in gevecht met Menzis. Ik heb niets te verliezen. Ik word er alleen zo moe van.

Groetjes Marja

Vuurtorenwachter
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 mar 2009 22:53

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door Vuurtorenwachter »

Als ik me niet vergis mag je kosten nog tot 3 jaar indienen, andersom is dat ook zo, want de verzekeraar kan ook nog steeds de no-claim terugvorderen van 2006. Misschien helpt dat bij je gevecht.
groetjes

mliempt
Berichten: 5
Lid geworden op: 24 dec 2008 23:36

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door mliempt »

We hebben gewonnen. Volgens Menzis uit coulance. Ja, vast. Hoe dan ook, een feestje waard.

Vuurtorenwachter
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 mar 2009 22:53

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door Vuurtorenwachter »

Soms is het een kwestie van een lange adem. Proficiat! :D

alfatrion
Berichten: 22043
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door alfatrion »

Ik heb een aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar lopen.

The Voice
Berichten: 86
Lid geworden op: 15 mar 2004 11:09

Re: Basisverzekering niet vergelijken

Ongelezen bericht door The Voice »

alfatrion schreef:Ik heb een aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar lopen.
Betaal je dan ook meer voor de aanvullende verzekering dan iemand die bij die zorgverzekeraar ook de basisverzekering heeft lopen? Soms doen verzekeraars dat om meer mensen te lokken voor de basisverzekering.

Gesloten