Wat ik wel weet (net gevraagd) is: Het zou in eerste instantie lijken dat een bank moeilijk gaat doen als er al een lening bij het maatschap is, als je een hypotheek wil krijgen. (de lening voor de goodwill heb je over het algemeen bij het maatschap en niet bij de bank) Maar hier zijn afspraken over gemaakt. De kosten voor die lening worden niet meegenomen bij een hypotheek aanvraag. En tellen dus niet mee bij de vraag: heeft u nog ergens anders een lening/betalingsverplichting. (dat is met meer dingen zo, bij terug betaling van een studie beurs telt dat ook niet mee)
Het bedrag dat duiven noemde zou wel kunnen kloppen, ik hoor net dat de oncoloog hier 'bijna 4 ton' heeft betaald voor zijn plek. Nu kan ik me voorstellen dat omdat oncologie ook een snijdend specialisme is dat die kosten hoger zijn dan voor andere specialisaties.
De omvang van de goodwill varieert doordat deze afhangt van de omzet van de maatschap. Een nieuwkomer wordt geacht één keer de jaaromzet (waarvan alle praktijkkosten zijn afgetrokken) van een maatschapslid in te brengen. Meestal gaat dat bedrag direct naar de specialist die opstapt. Gemiddeld betaalt de specialist op dit moment bij zijn aantreden ruim 350.000 gulden (in feite het gemiddelde brutosalaris) aan goodwill..
Maar hier gaat het dus over het bedrag van goodwill, niet over wat de specialist van zijn salaris moet betalen aan praktijk kosten.
Wat ik me verder nog afvraag, stel ik ben een medisch specialist (dat ben ik dus niet) en ik heb in 2000 ongeveer 152.000 euro betaald aan dat maatschap. Vervolgens werk ik nog 35 jaar, dan krijg ik dus in 2035 wel een mooi bedrag terug dan waarschijnlijk flink meer is. Of denk ik nu verkeerd? Eigenlijk is zo'n maatschap dan een hele goede investering voor de toekomst (van jezelf bedoel ik dan)
Ik wil verder wel nog zeggen dat ik om me heen wel echt veel specialisten zie die echt keihard moeten werken. Ze moeten constant bijgeschoold zijn en maken uren waar ik niet tegen zou kunnen, en dragen een enorme verantwoordelijkheid. Dus ondanks al mijn vragen die ik me afvraag vind ik het niet onterecht dat deze mensen ook goed betaald worden, een prive leven zit er vaak niet niet.
Isabel