LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] verplicht eigen risico en aanvullende verzekering

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
rattaplan
Berichten: 209
Lid geworden op: 19 aug 2004 09:24

verplicht eigen risico en aanvullende verzekering

Ongelezen bericht door rattaplan »

Hallo,

Vorig jaar februari ben ik geopereerd aan mijn knie en hierna heb ik tot en met 30 januari jl. fysiotherapie gehad met chroninsche indicatie.

Krijg ik nu een afrekening van het eigen risico over 2009 met hierin vermeldt de 8 fysio-behandelingen die ik in 2009 heb gehad.
Blijkt dat ze deze dus onder de noemer verplicht eigen risico aan mij doorberekenen. Nu ben ik ook verzekerd voor fysiotherapie vanuit mijn aanvullende verzekering. Deze kan ik volgens mijn zorgverzekeraar alleen niet aanspreken hiervoor, omdat het hier gaat om chronische fysio. Als ik deze gewoon zonder indicatie had gedaan had ik ze wel vergoed gekregen.

Er wordt dus gesteld door de zorgverzekeraar dat de kosten van het verplicht eigen risico en de basisverzekering voorrang hebben op de aanvullende verzekering. Ofwel ben ik extra verzekerd voor fysiotherapie, kan ik er geen gebruik van maken.

E.e.a. is hierover niet terug te vinden in polisvoorwaarden, wettelijke teksten etc. Of ik interpreteer het misschien verkeerd.

Imand enig idee?

larvekar
Berichten: 44
Lid geworden op: 11 mar 2009 17:00

Re: verplicht eigen risico en aanvullende verzekering

Ongelezen bericht door larvekar »

De kosten komen eerst uit de Basisverzekering en daarna uit de Aanvullende verzekering.

Fysiotherapie met een chronische indicatie wordt vanaf de 10e behandeling vergoed uit de Basisverzekering, en komt dan dus ten laste van het wettelijke eigen risico. De eerste 9 behandelingen vallen onder uw Aanvullende verzekering indien u hiervoor dekking hebt.

Is er geen chronische indicatie, dan komen de behandelingen fysiotherapie uit de Aanvullende verzekering. De fysiotherapeut geeft met de behandelcode aan of er een chronische of niet-chronische indicatie is.

rattaplan
Berichten: 209
Lid geworden op: 19 aug 2004 09:24

Re: verplicht eigen risico en aanvullende verzekering

Ongelezen bericht door rattaplan »

hoi, bedankt voor je antwoordt.

ik snap em. maar vind het wel raar dat ik verzekerd ben voor fysiotherapie maar, via de sisverzekering op basis van de chronische indicatie en aanvullendverzekering dan alsnog moet betalen. Nu heb ik in deze situatie dus nix aan mijn aanvullende verzekering omdat het nu gaat om chronisch en niet chronisch.

Tja...als ik dat had geweten dan had ik mijn chronische fysioperiode laten aflopen op 31 december 2008 en had ik de overige fysiobehandelingen cvia mijn aanvullende verzekering laten lopen. Scheelt me 155 euro.

larvekar
Berichten: 44
Lid geworden op: 11 mar 2009 17:00

Re: verplicht eigen risico en aanvullende verzekering

Ongelezen bericht door larvekar »

Je Aanvullende verzekering geeft wel meer dekking dan alleen fysiotherapie, zoals brillen, alternatieve geneeswijzen, etc. Wellicht krijg je er nog een aandoening bij die niet op de lijst voor chronische fysiotherapie (Lijst Borst) staat, en dan heb je de Aanvullende verzekering wel nodig voor fysiotherapie.

Het blijft toch altijd lastig de juiste verzekering af te sluiten omdat je niet in de toekomst kan kijken.

Mathilde D.
Berichten: 2158
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: verplicht eigen risico en aanvullende verzekering

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Ik twijfel er aan of dit klopt. Ik vind het ingewikkeld. Ik wilde even weten of ik het nu goed begrijp:
U heeft in 2008 fysiotherapie gehad,gedurende vele weken (bijvoorbeeld 20x), en dit liep door tot in januari 2009 met de laatste behandelingen. Heeft u in 2008 de eerste 8 behandelingen zelf moeten betalen c.q. zijn die ten laste van de AV gekomen? (want zo is de wet: chronische fysio wordt door de basis vanaf de 9-e behandeling vergoed).

Als het is, zoals ik veronderstel, dan klopt het. Want de laatste behandelingen van die lange serie zijn bijvoorbeeld behandeling #25-32. Deze vergoedt de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Daarom, moet u hiervan zelf 150 euro betalen, want dit is het eigen risico van de basisverzekering.

Misschien is dit ene reden om voortaan geen aanvullende verzekering meer af te sluiten? Immers, de basisverzekering vergoedt bijna alles.

rattaplan
Berichten: 209
Lid geworden op: 19 aug 2004 09:24

Re: verplicht eigen risico en aanvullende verzekering

Ongelezen bericht door rattaplan »

Mathilde,

Klopt wat je zegt. Zo is het gegaan.

Het gaat mij er meer om dat ik mij bijverzekerd heb voor extra fysio, Hiermee d8 ik alle kosten die er zouden kunnen zijn op dit gebied afgedekt te hebben. De aanvullende verzekering vergoedt tegenwoordig zelfs gewoon zonder doorverwijzing van arts .

nu heb ik en zeg maar via de meest onderbouwde manier (verwijzing specialist ziekenhius na operatie met chronische indicatie) gebruik moeten maken van fysio Pakken ze me toch nog onder de noemer van het verplicht eigen risico. Als ik dan zeg van dat ze in mijn ogen niet vergoede fysio uit het aanvullende pakker moeten betalen, kan dat niet omdat het uit de basisverzkering moet wkomen omdt het een chronische indicatie betreft.

De zorgverzekreaar zegt bdat ze fde behandelingen in 2009 wel vergoedt hebben, maar dat via het verplicht eigen rizico is deze kosten weer aan hun moet teruigbetalen. Tja dat noem ik dan niet egt vergoeden.

Mathilde D.
Berichten: 2158
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: verplicht eigen risico en aanvullende verzekering

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Hallo, ik kan me uw reactie inderdaad goed voorstellen. Het lijkt zo logisch: de AV is of voor de eerste 8 behandelingen van een chronische indicatie of voor alle (of een aantal van) de behandelingen zonder chronische indicatie. Ik zou zelf ook nooit aan deze rare constructie/samenloop van omstandigheden gedacht hebben. De oorzaak is dat chronische fysio niet per jaar telt maar een maximum aantal / maanden behandeling per indicatie.
Inderdaad, als je dit had geweten, dan zou je het anders hebben kunnen regelen: stop zetten van de behandeling en weer opnieuw beginnen in 2009. Maar welke regels zijn hiervoor? Kan de verzekeraar dan misschien toch zeggen dat het voor hetzelfde is? En vlak ook niet uit wat de fysio aan de verzekeraar doorgeeft: tegenwoordig geven ze ongeveer je hele diagnose door en dit wordt door de verzekeraar gecontroleerd.

Om het leed enigszins te verzachten kunt u nu misschien bedenken dat gedurende de rest van 2009 medicijnen van de apotheek en doktersbezoek geen kosten meer opleveren.

kiz
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11 okt 2005 21:37

Re: verplicht eigen risico en aanvullende verzekering

Ongelezen bericht door kiz »

Kan de verzekeraar dan misschien toch zeggen dat het voor hetzelfde is? En vlak ook niet uit wat de fysio aan de verzekeraar doorgeeft: tegenwoordig geven ze ongeveer je hele diagnose door en dit wordt door de verzekeraar gecontroleerd.
De diagnose wordt d.m.v. een zgn. "diagnosecode" ingevoerd in het Vecozo-systeem dat (verplicht door de verzekeraars opgelegd) wordt gebruikt om declaraties in te dienen. Uit die diagnosecode blijkt ook of er sprake is van een chronische of niet-chronische indicatie. De inhoudelijke diagnose krijgt de verzekeraar niet te zien.

marieke2407

Re: verplicht eigen risico en aanvullende verzekering

Ongelezen bericht door marieke2407 »

klopt als een bus.
heb het zelf al jarne vandaar,
eerste chronische komen uit het basis pakket en daarna ga je over naar de verklaring,oftewel je betaald eerste een deel zelf,helaas.
maar waar....zo is de wet...jammer genoet.
en voor mij gaat het helaas niet op alle medicatie wordt vergoed een deel moet ik ook nog zelf betalen ,buiten! de 155 euro..die vlieger gaat ook niet op..maar ach we mogen niet klagen :D

mvg mariek een ervaren!! bezoeker fysiotherapie

Gesloten