alfatrion schreef:I'll be back! schreef:Alfa schreef:Het product zelf en de mededelingen van de verkopers zijn in ieder gevallen bronnen. Dus geef jij een andere uitleg dan de wetgever.
Het product zelf kan niet, omdat je dan alle producten van dezelfde groep op één grote hoop gooit, en dat kan niet.
I'll be back! schreef:Op een fiets moet je kunnen fietsen, maar met een normale toerfiets is het lastig om op onverhard terrein te fietsen (waar een mountain-bike veel beter geschikt is).
Koop je een mountain-bike dan valt fietsen op onverhard terrein onder normaal gebruik. Daar moet die tegen kunnen.
Eerst beweer je dat het product zelf nooit een bron kan zijn voor wat de koper mag verwachten, en nu beweer je dat de koper van een mountainbike mag verwachten dat hij hiermee op onverhard terrein kan fietsen, omdat het een mountainbike is. Volgens mij heb je door dat dit met elkaar botst en heb je de tekst daarom in zijn geheel verwijderd.
Zeker heb ik dat niet verwijderd.
Dat je op een mountain-bike op een onverhard weg moet kunnen fietsen zegt alleen waarvoor het product gebruikt moet kunnen worden, maar zegt totaal niets over de kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid.
Net zoals je met een accu boormachine moet kunnen boren en schroeven. Dat valt onder normaal gebruik.
alfatrion schreef:
I'll be back! schreef:Ik heb dat nooit ontkent en als je goed terug leest heb ik het ook aangegeven.
Het gaat hier ook om een omissie.
Zeker niet.
Jij wilt een kant op gaan die niet kan: van een bepaald product mag je van bepaalde eigenschappen uit kunnen gaan, ongeacht uitspraken en mededelingen van fabrikanten en detaillisten, uitgaand van meningen en uitspraken van consumentenorganisaties.
Die organisaties vertalen de wetsregels zo dat zij de regels van aansprakelijkheid van verkopende partijen in geval van non-conformiteit omzetten in dat een product gedurende een bepaalde periode probleemloos mee dienen te gaan.
De consumentenbond doet dat ook. Zij geven heel duidelijk aan dat een notebook vijf jaar probleemloos mee dient te gaan en als de notebook binnen die periode kapot gaat dat de consument kosteloze reparatie of vervanging kan eisen.
Daar kan de consument geen rechten aan ontlenen.
Als Miele aan zou geven dat hun wasmachine vijftien jaar probleemloos mee dient te gaan, kan niet worden gezegd als een Bauknecht na vijf jaar kapot gaat dat de verkopende partij kosteloze reparatie of vervanging moet uitvoeren omdat Miele aangeeft dat hun wasmachine vijftien jaar probleemloos mee dient te gaan.
Een ander voorbeeld:
Bij plasmaschermen geven de fabrikanten aan dat het plasma paneel een levensduur heeft van 15.000 uur. Daarmee geven de fabrikanten niet aan dat het paneel minimaal 15.000 uur probleemloos mee dient te gaan, maar dat na 15.000 uur de lichtopbrengst met 50% is afgenomen.
Dat is bij beamers ook het geval. Als de fabrikant aangeeft dat de levensduur van de lamp 2.000 uur is, wilt dat niet zeggen dat de lamp minimaal 2.000 branduren moet kunnen maken, maar dat na 2.000 uur de lichtopbrengst met 50% is afgenomen. Dan kan een consumentenorganisatie wel aangeven dat die lamp minimaal 2.000 uur probleemloos mee dient te gaan, maar de uitspraken van de consumentenorganisatie valt niet onder een eerdere verkoper van het product. Dus zijn de meningen en uitspraken van die organisatie niet van toepassing.
Een consumentenorganisatie kan wel aan de bel trekken als in geval van die lamp de lichtopbrengst na 1.000 uur met 50% is afgenomen.