Gebreken in huurwoning worden niet verholpen

Goede of slechte ervaringen met huren? Geef hier jouw mening.
Westerex
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 okt 2024 20:51

Gebreken in huurwoning worden niet verholpen

Ongelezen bericht door Westerex »

Ik zit met het volgende probleem waar ik niet goed weet wat mijn rechten zijn. Ik woon in een huurwoning in de vrije sector.

Op 30 juli heb ik een melding gemaakt van een grote schimmelplek aan één van de muren van de slaapkamers van mijn appartement. Deze werd zichtbaar nadat mijn voorgaande huisgenoot de kast voor die muur weghaalde toen zij ging verhuizen. Vervolgens is op vrijdag 2 augustus een specialist langsgekomen om dit te checken. De specialist constateerde dat er lekkage is ontstaan in de badkamer waarbij het water zich heeft verspreid wat heeft geresulteerd dat meerdere muren in de woning aan de onderkant vochtig zijn geworden. Dit is gemeten met een vochtmeter wat uitkwam op een vochtpercentage van iets minder dan 100%.

Het duurde vervolgens een maand tot dat de verhuurder met een plan kwam. De tegels zouden uit de badkamer worden gehaald en er zouden droogmachines worden geplaatst om het vocht tegen te gaan. Op 24 september werd er eindelijk een start gemaakt aan de werkzaamheden, maar al snel bleek dat de schade groter was dan verwacht waardoor op 27 september werd meegedeeld dat de volledige vloer in het appartement verwijderd moest worden.

Op 19 september ben ik uit mijn appartement gegaan aangezien dit niet meer bruikbaar zou zijn vanwege de werkzaamheden en ook de onbruikbare douche.

Het is nu 13 oktober en nog steeds heeft de verhuurder niet laten weten wat het plan precies gaat zijn, hoe lang het gaat duren en ook is mij nog geen alternatief aangeboden waardoor ik nu al 3.5 weken noodgedwongen bij familie woon. Dit terwijl ik wel gewoon mijn huur betaal.

Ik blijf mails en brieven sturen en bel elke dag met de verhuurder waarin ik aangeef te willen weten wat het plan is en of zij mij een oplossing gaan aanbieden. Er zit echter 0 schot in de zaak.

Weten jullie wat mijn rechten zijn in dit geval? Moeten zij mij een alternatief aanbieden? Heb ik recht op compensatie? Of weten jullie bij wie ik het beste terecht kan om erachter te komen hoe ik dit het beste kan aanvechten?

Speedy123
Berichten: 1850
Lid geworden op: 21 dec 2014 03:07

Re: Gebreken in huurwoning worden niet verholpen

Ongelezen bericht door Speedy123 »

De verhuurder hoeft voor zover ik weet, geen alternatief aan te bieden. Een woning heeft af en toe groot onderhoud nodig en huurders worden geacht dat te begrijpen en te gedogen.

Recht op compensatie voor het niet genoten huurgenot lijkt me wel op zijn plaats, immers u betaald huur voor een appartement waar u op dit moment niet van kan genieten.

Wat u precies wil aanvechten is niet geheel duidelijk.

witte angora
Berichten: 32119
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Gebreken in huurwoning worden niet verholpen

Ongelezen bericht door witte angora »

Geen idee hoe of wat. Maar ik kan me indenken dat aannemers ook niet per direct tijd hebben, zeker niet als de klus aanzienlijk groter is dan gedacht. Zeker als blijkt dat de volledige vloer verwijderd moet worden.

Je schrijft dat de aannemer op 27 september nog aan het werk is geweest, dat is iets meer dan twee weken geleden. Toen is dus geconstateerd dat de volledige vloer verwijderd moest worden, waarbij er dus niets is gezegd over de muren. Die waren immers ook kletsnat.

Best kans dat er nu een onderzoek gedaan wordt naar de algehele staat van het gebouw. Waarbij zelfs uiteindelijk de vraag gesteld kan worden of het renovatie wordt of slopen.

Iedere dag bellen, mailen en schrijven heeft geen nut, denk ik. De frustratie is heel begrijpelijk, maar antwoorden die er nog niet zijn kunnen ze ook niet geven. Wat je wel kan doen is de huurcommissie inschakelen, die overigens een tijdspanne van 6 weken aangeeft: https://www.huurcommissie.nl/huurders/s ... beoordelen

Plaats reactie