Aegon....eerlijk over later....
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
In cassatie laat (de Procureur-Generaal bij) de Hoge Raad in ECLI:NL:PHR:2020 :464 eenzelfde arrest van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geheel in stand, ECLI:NL:GHARL:2019 :317ClaimConcept schreef: ↑27 jul 2020 17:38Uit de oude doos over cold calling, het verbod op koude telefonische verkoop van financiële productenOnlangs oordeelde gerechtshof Arnhem in ECLI:NL:GHARL: 2020:5245 dat Dexia dit verbod op cold calling niet had overtredenIn 2015: Dexia met verboden cold calling, ClaimConcept schreef:ClaimConcept » 14 mei 2015 17:36
Een aspect wat bij Aandelenlease lange tijd onderbelicht is gebleven, betreft de verboden telefonische verkoop. Alleen begin 2008 is Dexia door rechtbank Almelo een aantal malen veroordeeld tot 100% schadevergoeding, omdat bewezen werd dat tussenpersoon Spaar Select zich schuldig had gemaakt aan deze cold calling.5.13. Naar het oordeel van het hof heeft [appellante] ook onvoldoende grond aangevoerd voor haar stelling dat Dexia het verbod op cold calling heeft overtreden en daarom moet worden afgeweken van de eigen schuldverdeling conform het hofmodel. [appellante] heeft na – in haar perceptie door middel van cold calling – door Dexia te zijn benaderd en geadviseerd, belangstelling getoond voor het aangaan van een effectenleaseovereenkomst met Dexia.Nu uit de stellingen van [appellante] niet blijkt dat Vero in het eerste telefoongesprek meer heeft gedaan dan het peilen van belangstelling en het aanbieden en toesturen van informatie en sprake is van meerdere contracten die in verschillende jaren werden afgesloten, is onvoldoende onderbouwd dat het verbod is overtreden.
5.22 (..) Het peilen of een potentiële afnemer interesse had in aanvullende informatie over een product van Dexia levert dan ook geen strijd op met het verbod op cold calling. Het voorgaande zou anders kunnen zijn, als Dexia (Vero) zich in het eerste telefoongesprek niet had beperkt tot het peilen van belangstelling en het aanbieden van toe te sturen nadere informatie.
De Hoge Raad verwijst het geding naar het gerechtshof 's-Hertogenbosch ter verdere behandeling en beslissing3.1.1 Onderdeel 3 van het middel klaagt dat het hof heeft verzuimd om (kenbaar) het verweer van [eiser] te beoordelen dat Dexia onrechtmatig jegens hem heeft gehandeld doordat zij een effectenorder – het aanvraagformulier van [eiser] – van de tussenpersoon Spaarshop heeft aanvaard. Het onderdeel wijst erop dat [eiser] in feitelijke instanties heeft aangevoerd dat deze tussenpersoon voor het doorgeven van een order vergunningplichtig was onder de Wte 1995 en niet over een vergunning beschikte, dat Dexia, door desondanks de order van Spaarshop te aanvaarden, heeft gehandeld in strijd met art. 41 Nadere Regeling toezicht effectenverkeer 1999 en dat Dexia daarom verplicht is de schade van [eiser] volledig te vergoeden, althans ruimer dan volgens het zogeheten hofmodel.
Niets nieuws onder de zon, getuige mijn topic uit 2015: Dexia schiet zichzelf in de voet met verboden cold callingClaimConcept schreef: ↑02 nov 2020 14:37Te laat voor deze zaak, maar nogmaals het bewijs van cold calling, met een al even verboden effectenorder van Vero aan Dexia!
Voor de geïnteresseerde die de link niet kan openen: dit betreft een orderformulier van Vero voor het product KortingKado VB (Vooruitbetaling) van fl. 3.240 en de aangekruiste vakjes 'Koud' en 'Telefonisch'. Er werd hierna helemaal geen nadere informatie toegestuurd, de 'Buitendienst' kwam hoogstpersoonlijk langs voor een handtekening op het reeds door Vero bestelde contract!
Dexia beschikt ook anno 2020 nog steeds over de originele aanvraag-/orderformulieren, gewoon altijd inzage eisen!5.18. (..) niet blijkt dat Dexia (Vero) zich in het eerste telefoongesprek niet heeft beperkt tot het peilen van belangstelling voor een bepaald product en het aanbieden van toe te sturen nadere informatie daarover. Dat het peilen van belangstelling voor een product met enige aanprijzing van het product gepaard gaat, maakt het volgens het hof niet anders, zo lang er geen sprake is van de door de STE genoemde agressieve benadering of direct aanbieden (telefonische verkoop) van effecten.
De rest van de 'Veel gestelde vragen' gaan weliswaar alleen over Leaseproces, Leaseproces en Leaseproces, maar wij voelen ons als kleine kuitenbijter toch een beetje vereerd.Hoe zit het met de claimorganisaties (Leaseproces, Claimconcept, Juridico, Jurofoon)?
DEXIA NIEUWS EN MEDEDELINGEN
November 2020: 12 uitspraken op één dag bij Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Op 3 november 2020 heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Arnhem, in twaalf zaken een uitspraak (arrest) gedaan. Hierbij heeft het gerechtshof in alle categorieën van mogelijke zaken positieve oordelen gegeven.
Tussenpersoon-argument
Tot nu toe vond het gerechtshof het voor het aannemen van advisering noodzakelijk dat het advies op schrift was gesteld (in een financieel plan), in tegenstelling tot andere gerechtshoven. Nu heeft het gerechtshof geoordeeld dat dit niet in alle gevallen nodig is. Zo oordeelde het gerechtshof dat in zaken waarin de afnemer zijn hypotheek heeft verhoogd, en deze gebruikt heeft voor de inleg van een aandelenleaseovereenkomst, sprake is van advisering. Ook in de gevallen waarin een op schrift gesteld advies ontbreekt. Hierdoor is Dexia verplicht om de volledige schade te vergoeden, inclusief wettelijke rente (vanaf het moment van betalen).
Een van de uitspraken is hier terug te lezen.
(...)
06-08-2020 Rechtbank Den Haag, ECLI:NL:RBDHA: 2020:9928 (voorbeeld van meer dan 100 op 06-08-2020 over Aegon Vliegwiel!)ClaimConcept schreef: ↑30 sep 2020 15:10Steeds meer rechtbanken nemen deze visie over, met 100% schadevergoeding + wettelijke rente + kosten:
08-04-2020 Rechtbank Gelderland, ECLI:NL:RBGEL: 2020:2617
29-04-2020 Rechtbank Limburg, ECLI:NL:RBLIM: 2020:3225
08-05-2020 Rechtbank Rotterdam, ECLI:NL:RBROT: 2020:4339 (voorbeeld van meerdere uitspraken)
19-05-2020 Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, ECLI:NL:GHARL: 2020:3925
20-05-2020 Rechtbank Zeeland - West-Brabant, ECLI:NL:RBZWB: 2020:2362
(..)
26-06-2020 Rechtbank Noord-Nederland, ECLI:NL:RBNNE: 2020:2219
15-07-2020 Rechtbank Noord-Holland, ECLI:NL:RBNHO: 2020:7634
Over het vetgedrukte wachten we geduldig het oordeel van gerechtshof Den Bosch af, maar Ik kan het niet vaak genoeg herhalen:4.10. (..) [eiser] is door Spaar Select ongevraagd aan de deur benaderd. De financieel adviseur van Spaar Select vroeg of hij binnen mocht komen voor een financieel adviesgesprek over een mogelijke spaarregeling. [eiser] heeft hiermee ingestemd.
Tijdens het gesprek heeft de adviseur geïnformeerd naar de financiële wensen en de financiële situatie van [eiser] . Daarbij is ook gesproken over het feit dat [eiser] een spaarrekening had. Met de adviseur is gesproken over de wens van [eiser] om een vermogen op te bouwen ter aanvulling op zijn pensioen. [eiser] ontving op dat moment een WAO uitkering en bouwde hierdoor geen pensioen op. De adviseur gaf aan dat dit mogelijk was en adviseerde [eiser] om een Allround Sparen product van Dexia af te sluiten. Volgens de adviseur zou [eiser] op deze wijze aanzienlijk vermogen opbouwen, waardoor [eiser] een aanvulling op zijn pensioen zou verwerven.
Geadviseerd werd om het spaargeld in het product in te leggen. Als [eiser] f 12.000,00 zou inleggen, dan zou dit na 5 jaar als zo’n f 24.000,00 opleveren, alsdus de adviseur. [eiser] had geen ervaring met beleggen of kennis van complexe financiële producten en heeft daarom het advies van de tussenpersoon opgevolgd. [eiser] heeft vervolgens f 12.000,00 aan spaargeld vooruitbetaald in het Allround Sparen product.
De aanvraag voor het Allround Sparen is door de adviseur in order gemaakt. [eiser] heeft het contract per post ontvangen, getekend en retour gezonden aan Spaar Select.
De adviseur heeft niet gewezen op de specifieke risico’s. Zo heeft hij er niet op gewezen dat met de inleg de rentelasten voor de lening (het effectenleasecontract) werd betaald en dat bij tegenvallende koersontwikkelingen, de inleg geheel verloren kon gaan en er bovendien een schuld kon ontstaan uit hoofde van het effectenleasecontract.
Professor Vranken bespreekt kort maar krachtig de belangrijkste twistpunten die van 2007 tot heden over effectenlease aan de Hoge Raad zijn voorgelegd. Alles waar ClaimConcept sinds 2012 op dit forum verslag van doet, maar dan in 1 verhandeling van 10 pagina's.De afwikkeling van massaschade door de rechter lijkt onbegonnen werk
Een onderzoek aan de hand van de precedentwerking van vijftig uitspraken van de Hoge Raad over effectenlease.
In dit artikel wordt de precedentwerking onderzocht van de vijftig uitspraken van de Hoge Raad die hij sedert 2007 heeft gewezen over effectenleasegeschillen. Het perspectief is de bijdrage die hij hiermee heeft geleverd aan de tijdige afdoening van de ongeveer 24.000 individuele claims die na de collectieve Duisenberg-regeling nog resteerden. Hoewel de Hoge Raad zich in het algemeen heel welwillend en coöperatief heeft opgesteld om richtinggevende uitspraken te wijzen, is het de feitenrechtspraak en betrokkenen niet gelukt de claims binnen een redelijke termijn af te wikkelen. Het zal nog zeker tien tot vijftien jaar duren voordat het zo ver is.
Same to you!ClaimConcept schreef: ↑24 dec 2020 17:45Ondanks alle beperkingen: fijne feestdagen, en blijf gezond!
Volgens emeritus hoogleraar prof. mr. Vranken heeft rechtbank Den Haag op 6 augustus 2020 inderdaad 107 vernietigende uitspraken tegen Aegon gedaan over het accepteren van een aanvraagformulier als effectenorder!ClaimConcept schreef: ↑21 okt 2020 14:39Niet alleen Dexia (Legio Lease van Bank Labouchere, destijds 100% dochter van) verliest 95% van de procedures, maar ook Aegon zelf met het van Bank Labouchere afgeleide Vliegwiel: ECLI:NL:RBDHA: 2020:9928 van 6 augustus 2020.
Ook hier legt rechtbank Den Haag weer haarfijn uit waarom Aegon 100% schade moet vergoeden, inclusief wettelijke rente vanaf 2002. Aegon mag naar schatting zo'n € 36.000 aftikken (x110?)
4.000.000 Euro is voor Aegon waarschijnlijk verwaarloosbaar bij de kosten die zij over al die jaren gemaakt heeft om zichzelf te verdedigen.
ClaimConcept schreef: ↑21 okt 2020 14:39Niet alleen Dexia (Legio Lease van Bank Labouchere, destijds 100% dochter van) verliest 95% van de procedures, maar ook Aegon zelf met het van Bank Labouchere afgeleide Vliegwiel: ECLI:NL:RBDHA: 2020:9928 van 6 augustus 2020.
In ECLI:NL:RBDHA: 2020:11962 met Denco Advies, rechtbank Den Haag schreef:doorgeven order
(...)
4.19 (..) Dus: het insturen van het aanvraagformulier leidt direct tot de aankoop van een van tevoren vaststaand pakket aandelen dat vanaf dat moment voor rekening en risico van Afnemer is. Dat is precies wat een tussenpersoon zonder vergunning niet mag, namelijk het insturen van een order voor het aangaan van een specifieke effectenleaseovereenkomst en de aankoop van de daaraan verbonden aandelen. Aegon moet daarom de volledige schade van Afnemer vergoeden.
advisering
4.20. In dit geval staat nog niet vast dat de tussenpersoon aan verboden advisering heeft gedaan omdat Aegon de stellingen van Afnemer hierover heeft bestreden en uit de door Afnemer in het geding gebracht stukken onvoldoende blijkt dat het zo is gegaan als Afnemer stelt. Omdat de kantonrechter hiervoor al heeft geoordeeld dat de tussenpersoon zich in ieder geval op andere punten niet aan de regels heeft gehouden en Aegon daarom al de volledige schade van Afnemer moet vergoeden, is er geen aanleiding om Afnemer toe te laten tot het leveren van (aanvullend) bewijs.
Maar onbevoegd tussenpersoon is mede schuldig? En slachtoffer wordt in zijn / haar strijd tegen onrecht meestal geholpen of juist tegen gewerkt door de tussenpersoon?ClaimConcept schreef: ↑30 dec 2020 13:50Gedupeerden krijgen de volledige netto inleg + grofweg eenzelfde bedrag eroverheen aan wettelijke rente. Van Aegon, want én die bestaat nog, én heeft de diepste zakken, én heeft bovenal de wet overtreden met onbevoegde tussenpersonen.