Gaat het nu over beleggen, of bouwen met geleend geld? U gaat ervan uit dat de bank 4% en u zelf ook nog eens x% moet overhouden ? Die "kapitaalkosten" hoeven niet aan een bank betaald te worden als het over beleggen gaat, dus dat kan je niet als kosten opvoeren. Rekent u de aflossingen van een lening dan soms ook als kosten, zoals (andere?) huisjesmelkers plegen te doen ?Speedy123 schreef: ↑22 aug 2024 13:46Bij het verhuren van middenwoningen komen een aantal zaken kijken. Als eerste is er het benodigde kapitaal voor de woning. Simpel gezegd, als een woning 3,5 ton kost om te bouwen/kopen dan zijn de kapitaal kosten al snel iets van 12.000 euro per jaar.
Maar er komt meer kijken bij een woning. De verhuurder is verantwoordelijk voor het groot onderhoud, badkamer, keuken, verwarming, glas et cetera. Overal zit een afschrijving op en na 15 tot 20 jaar zal er vervangen moeten worden. Daarvoor moet een vastgoedbelegger elk jaar een deel van de huur voor apart zetten. Vereniging eigen Huis raadt eigenaren aan zeker 300 euro per maand te reserveren voor onderhoud. Dus 3600 euro per jaar.
Dan heb je nog zaken als WOZ eigenaar, opstal verzekering, kosten incasseren en verwerken huur, risico opslag wanbetalers et cetera. Kom je ook wel op zo'n 2600 euro per jaar.
Tel je dat allemaal bij elkaar op dan ga je richting de 19.000 euro per jaar. Maar aan middenhuur mag je nog geen 14.000 euro aan huur per jaar vragen.
Een vastgoedbelegger zal dus 5.000 euro verlies per jaar maken indien die een woning laat bouwen of aanschaft voor 3,5 ton.
Wil een vastgoed belegger quitte spelen dan mag de woning niet meer kosten dan 2,4 ton om te bouwen c.q. aan te schaffen. En dat gaat niet.
Ik zie "opslag wanbetalers" staan, de huurders moeten dat dus ophoesten? Ik dacht dat de redenering was, dat beleggen een risico met zich meebrengt en dat daarom een rendement van 5 à 7 % op de investering, als uitgangspunt reeel geacht wordt.
En per woning 2600 euro per jaar voor administratie etc. (inclusief risico-opslag wanbetalers).......; bovendien 12.000 + 6.200 "in de richting van 19.000" noemen doet er nog een schepje bovenop.
ASR wil niet aangeven welk rendement zij als uitgangspunt hanteren, dat is uitermate zwak.
Achmea en Vesteda bouwen wel gewoon verder, mss eens uw licht daar opsteken ?